HAZA RÉGIÓ Gazdag volt a programkínálat a 23. Komáromi napokon

Gazdag volt a programkínálat a 23. Komáromi napokon

830
hirdetés

komaromi_napok_2014Amennyiben a Komáromi napok hivatalos  megnyitójának számító ünnepi testületi ülés előtti programokat is beleszámítjuk, úgy idén rekord hosszan fesztiválozhattak a Duna jobb és bal partján élők, hiszen 11 napig élvezhették a különféle kulturális, sport és zenei programok kínálatát. 2014-ben sem maradhattak el a futóversenyek, a történész konferencia, a koncertek, az esti nosztalgia diszkók vagy épp az utcabálok.

Immár hagyomány, hogy a Komáromi napok előfutáraként egy az 1848/49-es eseményekhez kapcsolódó időszaki kiállítás nyílik a Klapka György Múzeumban. Most sem volt ez másképp, sőt igazi kuriózummal várta az érdeklődőket az intézmény. A tárlat a szabadságharc egyik igencsak ellentétes megítélésű alakja, Görgei Artúr köré csoportosult, akiről eddig mindössze egyetlen kiállítás nyílt hazánkban. A tehetséges hadvezér az 1849. július 2-ai herkálypusztai csatában súlyosan megsérült, de az orvostudomány robbanásszerű fejlődésének köszönhetően túlélte a koponyájára mért hatalmas ütést. A kiállítás, melyet a Klapka György Múzeum a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltárral közösen szervezett, nem csak Görgei életét mutatta be, de a 19. század második felének orvostudományát is.

A Komáromi Napok hivatalos megnyitójára, vagyis Észak- és Dél-Komárom képviselő-testületének együttes ülésére ezúttal a dél-komáromi Polgármesteri Hivatal dísztermében került sor, ahol átadták a díszpolgári címeket, a Pro Urbe- és a Polgármesteri-díjakat. Április 26-a délutánján megérkeztek városunkba a 17. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat lovas és gyalogos résztvevői. Őket az Alapy Gáspár téren dr. Molnár Attila polgármester fogadta. Tárnok Balázs, az I. Izsai Lovas és Hagyományőrző Egyesület vezetője elmondta, három nap alatt több mint 120 kilométert tettek meg. Céljuk az volt, hogy íly módon is tisztelegjenek a szabadságharc hősei előtt.

Idén több jubileumot is megülhettünk a Komáromi napok alatt. Huszadik alkalommal találkoztak egymással a zene és a barátság jegyében a helyi, a környékbeli és a határon túli néptáncegyüttesek, dalcsoportok és citerazenekarok. A szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház adott otthont a találkozójuknak, ahol a fellépés után közös táncházzal ünnepelték a születésnapos Zene Barátság Nemzetközi Népzenei Gálát. A szőnyiekkel közösen mulattak a naszvadiak, a szímőiek, a nagykériek és a győriek is. Ahogy Nyikus Anna szervező elmondta, az ötlet Szabó József fejéből pattant ki, aki egykoron a helyi citerazenekart vezette. A zene adott volt, a barátság pedig az évek múlásával egyre szorosabbá vált.

Jótékonysági koncerttel segíthették a Komáromi napok részeként a szőnyi Nagyboldogasszony templom felújítását a komolyzene iránt rajongók. A Vox Femina Nőikar és a Vivace Zenei Egyesület közreműködésének köszönhetően több mint 200 ezer forinttal járultak hozzá a hívek és a jó szándékú emberek a templom tetőcseréjéhez és homlokzatának rendbetételéhez.

Több száz általános és középiskolás fiatal futott ezúttal is a Komáromi Körzeti Diáksport Bizottság és a Petőfi Sándor Általános Iskola által szervezett Erőd futáson. Kiss János testnevelő, az egyik szervező elmondta, hogy az esemény a Kis-Komárom futóverseny utódja, a résztvevőknek pedig 800 métert kell teljesíteniük. Összesen hat korcsoportban hirdettek győzteseket, akik emléklapot és érmet vehettek át.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Komáromi napok a komáromiaknak, a komáromiakról szól. Ezt bizonyította az az Arany 17. Rendezvényközpontban nyíló tárlat is, melyen öt helyi alkotó mutatkozott be. F. Nagy Edit, Nagy Judit, Ballun Viktória, Bencsics Ákos és Bognár Balázs közös tárlata, mely az Ég és Föld között címet viselte az élet körforgását, a születést, a halált, az angyalokkal és ördögökkel teli világot tárta elénk.

Ismét szélesre nyitotta kapuit a Móra Ferenc Általános és Szakiskola, ahol bepillantást nyerhettek az érdeklődők az intézményben folyó munkába. A műhelyekben kiállításokkal és a diákok által készített tárgyakkal vártak mindenkit. Mózes László szakoktatótól megtudtuk, hogy több neves alkotó is elhozta remekét. A cél ezzel az volt, hogy megmutassák tanulóiknak, hogy szorgalmas, odaadó és alázatos munkával mire viheti az ember.

Az idei Komáromi napok sem múlhatott el impozáns premierek nélkül. A 10 éves fennállását ünneplő Magyar Lovas Színház gálaműsorban mutatta be honnan hová vitt az útjuk, miként fejlődött az országhatáron innen és túl is nagy népszerűségnek örvendő társulat. A Magyarock Dalszínház pedig a Doktor Herz című musicallel örvendeztette meg a közönséget. Az előadást Laklóth Aladár rendezte és szerepet kapott benne a magyar zenei élet egyik ismert alakja, Zana Zoltán, azaz Ganxsta Zolee is.

A szőnyi Bozsik József Általános Iskola április 29-én az olimpia jegyében várta a helyi és az észak-komáromi iskolák 10 fős csapatait. Egy lány és egy fiú méretette meg magát futásban, lövészetben, távolugrásban, asztaliteniszben és súlylökésben. Az összesített versenyben a petőfisek bizonyultak a legjobbnak, így a Balaton Sándor emlékkupát nekik nyújtotta át dr. Molnár Attila polgármester. Ezen a délutánon városunk Pro Urbe díjas zenekarának, a Komáromi Egressy Béni Alapfokú Művészei iskola növendékeinek műsora, valamint a Ritka Magyar Folk Band koncertje nyitotta meg a szabadtéri programok sorát a Jókai ligetben.

Május 1-jén egy év kihagyás után ismét megragadták a kötelet városaink erős emberei. A KOSZA által szervezett kötélhúzó versenyen a biztonság érdekében a 25 fős csapatok helyett 15 fős csapatok mérték össze erejüket. Minket erősített Saliga Tamás, aki a skótfelföldi játékokban remekelt, azonban a győzelemhez ez sem volt elég, mert a szomszédvár férfijai ezúttal erősebbnek bizonyultak, a mérleg nyelve azonban a 12:2-es eredménnyel még mindig a mi oldalunkra billen.

Negyvenedszer startoltak el a Komárom-Komárno futóverseny résztvevői. Idén rekordszámú nevezővel, hiszen több mint ötszázan várták a startpisztoly eldördülését. Köztük Kovács Kokó István olimpikon bokszolónk is, aki elmondta, hogy pályafutása során edzéseinek szerves részét képezte a futás, de a hosszú távokkal csak pár éve barátkozott meg. Olyannyira, hogy már a negyedik maratonján van túl. Számára a futás egyfajta örömforrást jelent, illetve rengeteg új barátot. Jó példát mutat most már több éve városunk alpolgármestere, dr. Kreft-Horváth Loránd, aki egyre jobb időkkel futja a 10 kilométeres távot. A férfiak közül a legjobbnak egy pesti fiatalember, Balázsi Dávid bizonyult, a hölgyek közül a leggyorsabb a tatai Popovics Kinga volt.

A kimerítő programok után jól jött egy-egy igazán fergeteges esti koncert, a Csík zenekarral, Demjén Rózsival, az Eddával, az Ocho Machóval vagy az Animal Cannibals-szel. A Jókai ligetben ezeken az estéken, szinte egy tűt sem lehetett volna leejteni a nagyszínpad környékén. A közönség együtt énekelte az ismert dalokat az előadókkal.

Demjén Ferenctől megtudtuk, hogy immár 50 éve van a pályán, életét pedig egyetlen dolog határozza meg, a fellépések sokasága. Nála nem számít, hogy hétköznap van vagy hétvége, akkor pihen, ha éppen nem áll színpadon. Hozzátette, hogy a mai tehetségkutatókat nem tartja sokra, mert azok nem annyira a jó hangokat keresik, sokkal inkább a modelleket.

A Komáromi napok utolsó három napján a helyiek kapták a legnagyobb szerepet, a Miénk a színpad elnevezésű programnak köszönhetően. Pénteken az óvodások, szombaton az iskolások, míg vasárnap a civil szervezetek mutatták be produkciójukat. A legkisebbek zenés összeállításokkal készültek, a tópartisok például móka tornával mozgatták meg a ligetben összegyűlteket. Nagy Márta óvodavezetőtől megtudtuk, hogy két hetet készültek a gyerkőcök az előadásra, melyet nagy izgalom előzött meg.

Szombaton színpadra álltak a KVSE Fit Kidesei, a László testvérek, Kiss László bűvész és az Egressy Zeneiskola énekszakának növendékei. Vasárnap Kósa Kornélia és a Bedecs Ilona vezette Monostori dalárda szórakoztatott.

Horváth Krisztina, a Komáromi Kulturális, Sport és Szabadidő Kft. programszervezője elmondta, olyan sokan jelentkeztek, hogy három részre kellett osztani a fellépőket. A három nap alatt több mint 15 csoport állhatott színpadra.

A kimaradtaktól elnézést kérünk, a szavak helyett a programok gazdagságáról meséljenek tovább a fényképek: http://www.komarom.hu/hir.php?hirid=2913

komarom.hu

hirdetés
Previous articleKikerülhet Szlovákia a túlzottdeficit-eljárás alól
Next articleVádelőkészítés a komondoros Balogh ellen