HAZA RÉGIÓ Galócát fogtak a Dunából

Galócát fogtak a Dunából

1403
hirdetés

Az idei év talán eddigi legfigyelemreméltóbb horgászsikerének helyszíne volt a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakasza a napokban, egy kimondottan ritka halfaj a dunai galóca egy nagyméretű példányát fogta ki Farkas Csaba.

A horgász elmondta, a magas vízállás miatt a bokrok mellett dobott be többször egy másfél méterre merülő, halat utánzó műcsalit, amikor hatalmas ütést érzett a zsinóron, majd szinte karikára görbült a bot, ahogy a hal egyre erősebben próbált menekülni.

Először harcsára gyanakodott, majd amikor jó 15 perces fárasztás után megpillantotta a zsákmányt, már tudta, hogy élete eddig legritkább halát foghatja ki. A partra emelésig eltelt időben a galócát még egy hatalmas tuskótól kellett távolt tartani, mert arra úszva megvolt az esélye, hogy elmenekülhet.

A hal pontos „paraméterei” nem ismertek, de a horgászattal sportszerűen is foglalkozó Farkas Csaba szerint 80 centiméter lehetett a hossza, a tömege pedig körülbelül 6 kilogramm. Mivel fokozottan védett, 100.000 forint természetvédelmi értékű fajról volt szó, minél hamarabb szerették volna épségben visszaengedni a vízbe, ezért nem is mérlegelték.

Schmidt-Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatója elmondta, a galóca Magyarországon a Duna és a Tisza felső szakaszán, valamint a Dráva-Mura vízrendszerében fordul elő, de nagy állományai itt sincsenek, a hazai Duna-szakaszról eddig ez legalsó előfordulási pont, amiről tudomásunk van.

Előfordulása mutatja azt is, hogy a Duna jó állapotban van, mert ez a tiszta vizeket kedvelő halfaj is megtalálható benne. Ez egy indikátorhal, így ez egy visszajelzés is, hogy a vízminőség rendben van.

Farkas István

hirdetés
Previous articleVádat emelt az ügyészség Štefan H. ellen Putyint támogató kijelentései miatt
Next articleHriszto Sztoicskov, Marco Rossi és Szalai Ádám egy helyen – a Football Forum Hungary-n jártunk