HAZA RÉGIÓ Folytatódhat a belváros rehabilitációja Győrben

Folytatódhat a belváros rehabilitációja Győrben

1142
hirdetés

Több sétálóutca látványos megújításával, új turisztikai attrakciókkal, a közvilágítás korszerűsítésével és közösségi programokkal folytatódhat a belvárosi rehabilitáció. – számolt be a tervekről Borkai Zsolt polgármester …

belvrosi_rehab_sajttj_3_ujhonlap

A 2013. február 22-i közgyűlés tárgyalja a történelmi belváros megújításának folytatását célzó pályázatot, amelynek keretében a város 756 millió forintos támogatást nyerhet el.

Borkai Zsolt a közgyűlés előtt elmondta, a projekt megvalósítása során, megújulna többek között a Baross utca Kazinczy és Király utca közti szakasza, a dr. Kovács Pál utca, a Stelczer utca, a Zsák utca, a Zsák köz, a Kenyér köz, a Káposztás köz, a Hal köz, a Szappanos köz (a Dunakapu tértől az Apáca utcáig), és a Szabadsajtó utca (a Czuczor utca és Baross utca között). A Király utcában a burkolat felújításán túl teljes hosszban megújul a közvilágítás, így a Baross utca mellett a Király utca is pezsgő életű sétálóutcája lehet Győrnek. A Dr. Kovács Pál utca és a Király utca kiteresedésénél új közteret alakítanának ki színpad és médiaakna kiépítésével, ezzel egy olyan új közösségi tér jönne létre, amely alkalmassá válik kisebb előadások, rendezvények megtartására. A Városi Művészeti Múzeum (Esterházy Palota) energetikai felújítása is megvalósulna, amelynek keretében a múzeumban léghűtéses rendszert építenének ki, így az intézmény minden évszakban alkalmassá válhat a vendégek magas színvonalú fogadására.

Az Apáca utca – Stelczer utca kereszteződésben egy idegenforgalmi szempontból is jelentős, egyedi turisztikai attrakciót alakítanának ki, amelynek lényege, hogy tükrös felületek elhelyezésével az arra járó egyszerre láthatna több jelentős győri műemléket, köztük a Mária-oszlopot és a Frigyláda szobrot is. A történelmi belváros utcáin, több helyen hagyományos cégéreket helyeznének el. Mindezek megvalósítására a Nyugat-dunántúli Operatív Program megyei jogú városait érintő városrehabilitációs témájú kiemelt projektjeinek támogatása nyújthat lehetőséget, amelynek keretében az önkormányzat maximálisan 756 millió forintra pályázhat. A forrás a megújult helyszíneken különböző közösségi rendezvények megtartására is lehetőséget biztosít. A projekthez magánberuházásban megvalósuló elemek is társulnának. Ide tartozna a Matróz vendéglő homlokzatfelújítása, a Dunakapu tér 4. alatti épület teljes felújítása, amelyben kávézó, cukrászda, az emeleten irodai szolgáltatási funkció létesülne. Megújulna az Apáca utca 16. szám alatti épület homlokzata és tetőszerkezete, valamint átalakítanák a La Mareda éttermet is. Kedvező elbírálás esetén a fejlesztéseket 2013. július 1. és 2014. december 31. között végeznék el.

Borkai Zsolt polgármester a projekttel kapcsolatban úgy fogalmazott, a Széchenyi tér megújítása, több belvárosi utca korábbi felújítása és a Dunakapu tér megvalósítása mellett ezzel a programmal tovább teljesedne a történelmi városrész rehabilitációja, amelynek révén egy Európai léptékben is figyelemre méltó, a győriek és a turisták igényeit is kielégítő, városunk rangját tovább emelő városközpont jöhet létre Győr szívében.

Dr. Somogyi Tivadar és Fekete Dávid alpolgármesterek, belvárosi önkormányzati képviselők azt hangsúlyozták, hogy a történelmi városrész az elmúlt években példátlan fejlődésen ment keresztül, és ez a dinamikus fejlődés nem csak folytatódik, de fel is gyorsul, többek között ennek a pályázati lehetőségnek is köszönhetően.

Kattintson a képre a nagyobb méretért!

 

gyor.hu

hirdetés
Previous articleNem emelkednek a víz- és csatornadíjak a 2013-as évben
Next articleA felszálló fehér füst históriája