HAZA RÉGIÓ Focitornával emlékeztünk Cziborra

Focitornával emlékeztünk Cziborra

827
hirdetés

fullSzombaton utánpótlás focitornával emlékeztek Komáromban Czibor Zoltánra, az Aranycsapat legendás balszélsőjére. Ha még közöttünk élne, 84 éves lenne.

Czibor Zoltán Kaposváron született 1929. augusztus 23-án. Mivel édesapja a Duna-parti városban kapott állást, ezért ide költöztek. Később is mindig azt mondta: ő büszke komáromi.

A szélső 1945-48. között a helyi MÁV színeiben focizott, egy BLASZ–Dunántúli ifjúsági válogatott meccsen figyeltek fel rá. Nem sokkal később az Üllői úton, Ferencvárosban találta magát. Hetven bajnoki meccsen 33 gólt szerzett, majd a csapat szétszedése után előbb a Csepelen folytatta pályafutását, aztán a Bp. Honvédnál kötött ki. 43-szor játszott a válogatottban, 1952-ben Helsinkiben az olimpián aranyérmet, az 1954-es világbajnokságon pedig ezüstérmet szerzett nemzeti csapatunkkal.

1956-ban, a Honvéd túrájáról nem érkezett haza, a nyugatot választotta. Az AS Romához igazolt, majd a Barcelona következett. Nem véletlenül vált a spanyol közönség kedvencévé. Pályafutása végén még szerepelt az Austria Wienben, majd Spanyolországban élt, ahol kávéházat nyitott. Először 1983-ban látogathatott haza Magyarországra.

Már ekkor emlegette, hogy szívesen térne végleg haza Komáromba. Álma a ’90-es évek elején megvalósulhatott, ismét komáromi lakos lett, oroszlánrészt vállalt abból, hogy a komáromi labdarúgóélet újjáéledjen. A csapat a körzeti bajnokságból indulva jutott el a másodosztályig.

Pro Urbe-díjat kapott, halála után díszpolgár címet adományoztak neki, a Magyar Olimpiai Bizottság érdemrendje birtokosa is volt.

1997. szeptember elsején, súlyos betegség után hunyt el.

Komáromban, a Czibor Zoltán Városi Sporttelepen emlékszobát rendeztek be tiszteletére. Az elmúlt év végén, a Fradi két kiválóságára, Cziborra, és Albert Flóriánra emlékezve nyitottak kiállítást a Duna menti városban. Az ereklyéket akkor Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A szombati tornát Kozenkow Ferenc szervezte, a díszes serlegért a Komáromi VSE, a Győri ETO, a tatai Klapka Focisuli, a Koppánymonostori SE, az Ácsi Kinizsi, és a győri DAC gárdái szállt harcba. Az U12-esek mérkőzéseire több egykori kiváló labdarúgót is vártak. A nap során látogatható volt a Czibor-emlékszoba, és a vendégek filmet tekinthettek meg Komárom labdarúgásáról is.

(Forrás: kemma.hu)

KOMAROM.HU

hirdetés
Previous articleA Komáromi Borkorzó 6. évfolyama
Next articleA vonat elé ugrott