HAZA BELFÖLD Fico: Szlovákia támogatja Ukrajna mielőbbi EU-csatlakozását

Fico: Szlovákia támogatja Ukrajna mielőbbi EU-csatlakozását

309
hirdetés

Szlovákia azt kívánja, hogy Ukrajna minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen. Biztosan nem fog akadályokat gördíteni ez elé, és megosztja csatlakozási tárgyalási tapasztalatait is – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormány a szlovák és az ukrán kormány együttes ülését követően Nagymihályban. Az uniós tagságot Ukrajna további békés fejlődése garanciájának tekinti.

FOTO TASR – František Iván

„Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásában a részünkről nincs semmiféle spekuláció, teljes mértékben támogatjuk a belépését” – tette hozzá Fico.
Azt kívánja, hogy minél hamarabb megszülessen az ukrajnai háború békés megoldása, amely tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét, szuverenitását, ukrán szempontból tisztességes feltételeket tartalmaz, és Fico együttműködést is felajánlott a békés megoldások keresésében. „Az orosz katonai erő Ukrajna elleni bevetése a nemzetközi jog súlyos megsértése volt” – szögezte le a szlovák kormányfő, hozzátéve, hogy Kijevnek segítségre és szolidaritásra van szüksége.
Denisz Smihal ukrán kormányfővel a humanitárius és civil segítségnyújtásról is tárgyaltak, ami bekerült a két kormány által csütörtökön aláírt szerződésbe is. Megállapodtak továbbá Kijev és Kassa vasúti összeköttetéséről Enyickéig, ahonnan a kassai repülőtér gondoskodik majd az utasok átszállításáról.
Smihal emellett Munkács és Nagykapos energetikai összekapcsolását említette, illetve egy munkacsoport létrehozását, amely az atomerőművekbe szánt fűtőelemek beszerzésének diverzifikálásán fog dolgozni. „Mindez pénzbe kerül, de van értelme az energetikai rendszerink kétirányú összekapcsolásának” – szögezte le Fico.
A harmadik projekt a felsőnémeti határátkelő felújítása. Fico itt kitért a napokon át várakozó kamionsofőrökre. „A kormány ülésén határozatot fogadunk el, és konkrét feladatokat kapnak egyes miniszterek, hogyan segítsenek az embertelen helyzetbe kerülő sofőröknek” – folytatta Fico.
Hozzátette, hogy Szlovákia engedélyezi az ukrajnai mezőgazdasági termékek átszállítását az ország területén azokba az országokba, amelyeknek szükségük van rájuk. Smihallal azt is tisztázták, hogy amíg nem találnak megoldást, érvényben marad a 14 ukrán mezőgazdasági termék szlovákiai behozatalára vonatkozó tilalom.
A humanitárius segítség terén Smihal a műszaki felszerelések közös gyártásának lehetőségére és Ukrajna aknamentesítésére tért ki. Fico hozzátette, hogy kereskedelmi alapokon haditechnikai felszerelések szállítása terén is készek együttműködni.
Kereskedelmi téren Smihal szükségesnek tartja a technikai és gazdasági, valamint a védelmi együttműködés jelenlegi szerződéses kereteinek módosítását, jövő év júniusáig elvégzik ezeknek a szerződéseknek a felülvizsgálatát.
Smihal a szlovákiai vállalkozók bevonásával is számol a háború utáni Ukrajna újjáépítésébe. „Meghívtuk a vállalkozói körök képviselőit a júniusi, berlini konferenciára, ősszel pedig ukrán-szlovák vállalkozói fórumot tartunk, melyen a befektetési lehetőségeket határozzuk meg” – közölte Smihal.

TASR

hirdetés
Previous article„A jó oktató, pedagógus jó példával tanítja diákjait”
Next article„Családok sérelmeit dédelgeti a szomorú és tragikus emlékezés”