HAZA RÉGIÓ „A jó oktató, pedagógus jó példával tanítja diákjait”

„A jó oktató, pedagógus jó példával tanítja diákjait”

359
hirdetés

Vallja a párkányi szakközépiskola tanítója, mestere Bottyán Szilvia..

„Nyolc érmet nyert a magyar csapat a németországi szakácsolimpián” – olvasható volt a hír a közelmúltban a közösségi hálón.
„A versenyen a hazai (magyarországi) színeket többek között a Nyolc Régió Magyar Gasztronómiai Egyesület tizenegy fős – Ságodi Márk, Kutyifa Gábor, Friedrich Antal, Paskó Csaba, Bándi Domokos, Bottyán Szilvia, Ferner Tina, Kubinyi Dániel, Pasztornyicki László, Balog Martin összeállítású – csapata képviselte, a kapitányuk és felkészítőjük Varga Károly többszörös világ- és olimpiai bajnok mesterszakács volt” – áll a hírekben a nyertesek névsora.


A nánai születésű, Szőgyénben élő Bottyán Szilvia, aki a Párkányi Magán Kereskedelmi Akadémia Szakközépiskola szakoktatója – ma már leírhatjuk – többszörösen diákjaival nemzetközi versenyen megmérettetett, és díjazott, a szakma mestere.
Mesterszakácsok sora készítette fel a versenyzőket, és kísérte el a világversenyre a magyar csapatot. Köztük Kubinyi Dániel, a hollókői Castellum Hotel mestercukrásza kifejtette, hogy parmezánsajt-faragásban Balog Martin, a csokoládészobor kategóriában pedig Kutyifa Gábor jeleskedett. A sóstészta- és zöldség-artisztikában Ferner Tina és Bándi Domokos ért el szép eredményt, míg a Culinary Art kategóriában Bottyán Szilvia, és neves társainak munkái nyerték el a nemzetközi zsűri elismerését. A 8 Régió Magyar Gasztronómiai Egyesület két ezüst- és hat bronzéremmel térhetett haza – áll a híranyagban.
Bottyán Szilvia mesternő már több alkalommal részt vett nemzetközi versenyeken, s évente több díjjal tértek haza, s persze sok-sok tapasztalattal.

Mit jelent ez a nemzetközi siker, egyáltalán részt venni a szakácsolimpián? – kérdeztem a mesternőtől.
Én nagyon nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy Varga Károly többszörös olimpiai és világbajnok séf, aki több rangos díj tulajdonosa,  meghívott ebbe a csapatba. Már csak ezért nagyon nagy hálát érzek. Nagyon nagy kedvvel és motiváltan indultam útnak, remélve, hogy jól fogom magam érezni és ha nem is sikerül érmet szerezni, legalább sok tapasztalattal és jó élménnyel térek haza. Ennek ellenére nagyon szép eredményt értem el, melyet a mai napig nehezen fogok fel.
Nagyon nagy köszönet ezért Varga Károly séfnek, hogy szakmai tudását önzetlenül és szeretettel adta át a csapat minden tagjának, s ebben én is benne vagyok. Hálás vagyok a Jóistennek, hogy ilyen fantasztikus emberekkel lehettem, igazán egy remek, vidám csapattá váltunk, akik bármikor bármiben önzetlenül segítettek.
A világ ranglistájába bekerülni már komoly szakképesítést és szakembert követel, aki büszkesége nemcsak személyének, de az iskolának, a régiónak is.
2024. március 27-én, Pedagógusnap alkalmából ünnepélyes keretek között adták át a Nyitra megye 36 nagyszerű pedagógusának emléklevelét. Közülük díjazták a szakképzés vezető mestert, Bc. Bottyán Szilviát is.
S hogy a Párkányi Magán Kereskedelmi Akadémia, Szakközépiskola a mesternő munkahelye mennyire becsüli pedagógusai eredményét, ennek bizonyítéka, hogy 2024. március 25-én, hétfőn a párkányi iskolájukban ünnepélyes keretek között adták át a gyakorlati oktatási részleg új, korszerűen felszerelt helyiségeit – oktatókonyhát és oktató ebédlőt, amely a „6488 H gasztronómiai szakember szak” számára lett építve.
A vendégeket Mokoš András – az iskola alapítója és az iskola fenntartója – fogadta. Rövid bemutatkozás után, PaedDr. Szitásová Emília, az iskola igazgatója, rámutatott az új gyakorlati oktatasi rész felépítésének fontosságára, elsősorban a szakgyakorlat kettőssége miatt, de azért is, mert megnőtt az érdeklődés ezen az egyre vonzóbbá váló szakterület iránt.
Az ünnepi átadáson, a helyi meghívottakon kívül (köztük Szabó Eugen Párkány polgármestere) neves vendégeket köszönthettek:
Varga Károly – Európa- és Világ bajnok ill. többszörös olimpikon, a kecskeméti étterem 48 Étterem és Bár séfje és Kígyósi Csárda mentora, Ságodi Márk – gasztronómiai bronzolimpikon, a kecskeméti Szc. Széchényi István Technikum szakmestere és Drégelyi Endre séf és tapasztalt mentor.

A szakképzés főmestere Bc. Bottyán Szilvia bemutatta az oktatókonyhát, a berendezéseket, eszközöket, a tanulók az elkészített falatokkal kapcsolatos kíváncsi kérdésekre válaszoltak.

Legközelebb a mesternő diákjaival április 27-én a III. Magyar Gasztronómia Napja Szolnokon c. versenyen vesznek részt.
További sok sikert a jövő szakácsait, pincéreit képző iskolának, s Bottyán Szilvia mesternőnek!

Dániel Erzsébet, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleÖrömteli pénz- és díjosztás, némi ürömmel
Next articleFico: Szlovákia támogatja Ukrajna mielőbbi EU-csatlakozását