HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Fiat Dobló Combi Maxi SX: Most már bálnát is…?

Komáromi autótesztelő: Fiat Dobló Combi Maxi SX: Most már bálnát is…?

1878
hirdetés

01Emlékszünk még az első Dobló-reklámra? „Elefántok szállítása” virított a kocsi oldalán, utalva arra, hogy új térbajnok született a multispace kategóriában. Nos, ha az első Dobló elefántokat is szállíthatott volna, akkor a mostani – pláne Maxi kivitelben – akár bálnát is. Igaz, mi ötszemélyes kombi verzióban teszteltük, de egy közepesen fejlett rinocérosz itt is befért volna a hátsó ülések mögé…

Alaktan, besorolás

A Fiat Doblót összesen három (személyszállító, kisáruszállító, kombi) kivitelben forgalmazzák. Nevük ebben a sorrendben Panorama, Cargo és Combi, és mindhármat különböző méretben lehet megrendelni. A kombit például magasított tetővel (1,88 m) és 2 tengelytávval; a Maxi verzióé értelemszerűen a hosszabbik, amely 4,39-ről 4,74 méterre nyújtja meg az egész járművet. Amelyre, ha ránézünk, már-már egy kisbuszt látunk magunk előtt, és amely mellett egyszerűen eltörpül például egy alapméretű Citroën Berlingo. Pedig lényegében ugyanazt az osztályt képviselik… A maxi-Dobló ráadásul SZÉP is, ami ebben a kategóriában nem kis fegyvertény. A lekerekített orr-részt hatalmas fekete műanyagfelületek tagolják, az oldalüvegezés hátrafelé már-már sportosan keskenyedik, a domború kerékszoknyák is dinamikus hatást keltenek, a tiszta vonalvezetésű magasított tető pedig ízlésesen keretezi be fentről az összképet. Jól megfigyelhető, az is, hogy az éleket-peremeket mindenütt gondosan legömbölyítették; a hatalmas doboz már pusztán ettől kellemes látvány a szemnek. Hátul mindezt felfelé nyíló, hatalmas üvegfelületű ötödik ajtó zárja, amely teljes szélességében/magasságában hozzáférhetővé teszi a medvebarlang  méretű rakodóteret.

Belvilág

Térkínálatot méricskélni ebben az autóban nagyjából annyira érdemes, mint a Szent Vitus székesegyházban. Mindezt jól illusztrálják a képek, a számokhoz pedig csak annyit kommentárként, hogy az alapméretben több mint 1 köbméter csomagtér-űrtartalom természetesen a roló alatti adat. A középső szektort 2:1 arányban osztott ülések alkotják (3 egyenrangú férőhellyel), amelyek a két oldalsó tolóajtón keresztül szűk helyeken is rendkívül kényelmesen közelíthetők meg. Az ülések szükség esetén két laza mozdulattal előrebillenthetők, s az így keletkezett kb. 3,5 köbméteres hangárba ilyenkor az oldalajtókon keresztül is pakolhatunk. Az úti okmányokat, fuvarozónaplókat és más kisebb holmikat pedig az ilyen autókban megszokott tágas, hosszú plafonrekesz várja, lásd a megfelelő képet.
Ami pedig a szereltséget illeti, a félig vagy teljes egészében munkára szánt járművek nyilván soha nem lesznek igazán összehasonlíthatóak a „normális” autókkal, és a Dobló Combi esetében sincs ez másként. Ennek ellenére a tesztelt verzió standardjához tartozik a klímaberendezés, valamint az elektronikus menetstabilizáló rendszer; a tempomatért vagy a hátsó parkolószenzorokért 130, illetve 190 eurót kell fizetni. Végezetül okvetlenül említést érdemel a tesztautó attraktív belső kialakítása: a sötétszürke-bordó színkombináció még azt is feledtetni tudja velünk, hogy egy púpozott raklapot, esetleg két hegesztőgépet zötyögtetünk a poggyásztérben…

Az országúton

Az autót a középső dízelmotorral teszteltük, a másik kettő 90, illetve 135 lóerős. A „középső” egyben a megtestesült középszert is jelenti, mármint a menetdinamika terén. Multijet befecskendezés ide vagy amoda, nehézkesen felpörgő turbinája miatt kis fordulaton hajlamos volt a lefulladásra, és hangszigetelésére is picit többet áldozhattak volna a konstruktőrök. A hatfokozatú váltó méretezését viszont jól eltalálták, így viszonylag takarékosan lehet közlekedni a hatalmas batárral; nekem a teszt során, igaz, jobbára terheletlenül, 5,9 liter jött ki. A menettulajdonságokon sincs sok ragoznivaló: ekkora és ilyen építésű járművel egyszerűen kerülni kell az extrém helyzeteket, és kész.

Vas Gyula

(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1598 cm3
Teljesítmény: 77 kW (105 LE)/4000min-1
Nyomaték: 290 Nm/1500min-1
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 164 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 13,4 s
A csomagtér űrtartalma 1,05–3,5* m3

Teherbírás: 453 kg
Gyári átlagfogyasztás: 5,2 l/100 km

Tesztfogyasztás: 5,9 l/100 km
Ár: 15 620 euró
A „rövid” alapmodell ára: 11 710 euró

* becslés

dunataj.sk

[nggallery id=10]

hirdetés
Previous articleNokia, élt 149 évet
Next articleKomáromi autótesztelő: Jeep Grand Cherokee 3.0 V6 Multijet II: LuxusTEREPJÁRÓ