HAZA RÉGIÓ Felpezsdülnek Keszegfalva napjai?

Felpezsdülnek Keszegfalva napjai?

1930
hirdetés

Pataki Dezső polgármester intenzív falufejlesztést akar

Két választási ciklus után új polgármestere lett Keszegfalvának. Pataki Dezső számára nem ismeretlen a községirányítás, hiszen évek óta a községi képviselőtestület tagja, ráadásul tagadhatatlanul patrióta. Egész életútja a községhez köti, s nem is tagadja, hogy soha sem érzett késztetést arra, hogy hátat fordítson Keszegfalvának.

– Talán az adta meg a kezdő lépést, hogy mezőgazdasági szakközépiskolát végeztem, agronómus lettem. Előbb a helyi szövetkezetben dolgoztam, majd átkerültem a bálványi Magtermesztő Állami Gazdaságba. Amikor 1984-ben az dunai árvízvédelmi vállalathoz kerültem, örömmel fogadtam el a felkínált állást, mert gátőrként járhattam a természetet – mondja, majd elneveti magát: – Lett volna lehetőségem tovább lépni, de keszegfalvainak vallom magam és szeretem az itt élő embereket. Hosszú idő óta ismét a falu szülötte ül a polgármesteri székben.
– Hatalmas felelősség ez, hiszen olyan bizalmat kaptam, amely elvárásokkal jár. A képviselőtestülettel együtt valódi eredményeket kell elérnünk, mert sürgetően nagy feladatokkal kell megbirkóznunk. Keszegfalván több tömegszervezet működik és valóban aktív tevékenységet folytatnak. Önkéntes tűzoltóink számtalan esetben mutatták már meg, hogy helyzetük magaslatán állnak és ha kell, bátran néznek szembe a lángokkal. Szertárukat azonban kikezdte az idő foga, teljes felújításra vár. Az előző választási időszakban kidolgoztuk a felújításra vonatkozó projektet, amelyet nekünk kell majd megvalósítani. Ez a feladat mintegy 70 ezer eurós beruházás lesz. Hasonlóképpen fontos feladatunk lesz, hogy felújítsuk a kultúrház épületét, amely csaknem négy évtizedes múltra tekinthet vissza. Az akkori szokás szerint folyó építkezésnél még nem alkalmazták a hőszigetelést, az ablakok fakeretesek, az elektromos hálózata már nem felel meg a jelenlegi előírásoknak. Ennél a feladatnál egy 650 ezer eurós beruházással kell számolnunk – sorolja a feladatokat, amely rá és a testületre várnak, de az egyik legnagyobb beruházást a víz- és szennyvízhálózat kibővítése jelenti majd.
– A legutóbbi számadatok alapján Keszegfalván 1941 lakos él. A község egy részében van szennyvízvezeték és a falunak van saját víztisztítója is. Valójában a község nem sík terepen fekszik, jelentős szintkülönbségek vannak a falu egyes részei között. Ezért az akkori építők egy furcsa megoldást választottak: a szennyvíztisztítóba szippantókocsikkal kell hordani a lakossági szennyvíz jelentős hányadát. Erre kell megoldást találni, amit a szakértőkre bízunk ugyanúgy, mint azt, hogy miképpen lehetne a magánházakat is rákapcsolni a vezetékekre úgy, hogy Keszegfalva mindennapi nyugalmát ne kelljen megzavarni. Mindezek ellenére számolnunk kell majd az utcák felbontásával, ami kellemetlenségekkel jár majd – sorolja Pataki Dezső a távlati feladatokat is. Nem tagadja, örül annak, hogy a község egyre nagyobb érdeklődésnek örvend a komáromiak körében is. Egyre kevesebb az eladó ház a faluban és lényegesen javult a helyzet a Komáromból Keszegfalura telepített roma lakosság között. Ez annak köszönhető, hogy az önkormányzat tárgyalásai alapján a nehezen beilleszkedő lakosokat bérlőjük más helyre költöztette át. Előbb-utóbb a község belterületein új utcákat kell nyitni, mert a fiatalok új otthonukként inkább a családi házakat választják, mint a bérlakásokat.
– De térjünk vissza a tömegszervezetekhez…
Az önkéntes tűzoltókról már szóltam, de említsük meg a nyugdíjasklubot, a vöröskereszt tagjait, a sportklubot. Mindenütt aktív tagok vannak, akik munkájukkal hozzájárulnak Keszegfalva kulturális életének és környezetének gazdagításához. Megjegyzem, jó csapatot alkot a képviselőtestület is, van kire támaszkodnom és bízom abban, hogy négy év elteltével lesz mit felmutatnunk a falu lakosságának.

 

DUNATÁJ HETILAP 4/2019

hirdetés
Previous articleSorsdöntő lehet a csütörtöki gútai MKP-s alapszervezeti ülés
Next articleA Csemadok kitüntetését vehette át Stirber Lajos