HAZA BELFÖLD Felmérés: nincs nagy különbség MKP és a Most-Híd támogatása között

Felmérés: nincs nagy különbség MKP és a Most-Híd támogatása között

998
hirdetés

Nem mutatkozik jelentős különbség a felvidéki magyar választók körében a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar párt támogatottságában, és hasonló lenne támogatóik választói viselkedése is, ha valamelyikük megszűnne – derült ki az MKP által megrendelt közvélemény-kutatásból.

Az 1152 felvidéki magyar megkérdezésével készült felmérést – amelynek eredményeit csütörtökön juttatták el az MTI-hez – a Szociális Elemzések Ügynöksége (ASA) készítette márciusban.
Az eredményekből kiderül, hogy ha a felmérés idején tartottak volna választásokat, akkor a potencionális választók 38,9 százaléka a Most-Híd pártot, 33,8 százaléka pedig a Magyar Közösség Pártját választotta volna.
A válaszadók közül viszonylag kevesen voltak, akik azt mondták: nem vennének részt a választásokon, arányuk 3 százalék körül alakult. A szlovák pártok közül a felvidéki magyar választók körében a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) volt a legnépszerűbb 4 százalékos támogatottsággal, a bizonytalanok aránya pedig 10 százalékot tett ki.
A kérdezőbiztosok azt a kérdést is feltették, hogy vajon milyen pártra adnák a voksukat, ha az általuk előnyben részesített párt nem indulna a választásokon. A válaszokból kiderült, hogy ha nem indulna a Most-Híd, választóinak jelentős része (59,6 százalék) az MKP-ra szavazna, de ha az MKP nem indulna, akkor szimpatizánsainak többsége (60,2 százalék) a Most-Hídra adná voksát.
Ez a tavaly márciusi választásokon leadott szavazatok tükrében azt mutatja, hogy mind az MKP, mind a Most-Híd több mint 60 ezer plusz választót szerezhetne a másik párt szavazóbázisából.

MTI

hirdetés
Previous articleAz Inter feljött 3:3-ra !
Next articleFiatal szlovákiai magyar zenészek gálaműsora Pozsonyban