HAZA BELFÖLD Felmérés: Ficóra voksolna a legtöbb felsőfokú végzettséggel rendelkező választó

Felmérés: Ficóra voksolna a legtöbb felsőfokú végzettséggel rendelkező választó

1119
hirdetés

Robert Fico kormányfőt választaná államfőnek a felsőfokú végzettséggel rendelkező szlovákiai választók legnagyobb hányada – közölte a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap szerdán, a saját megrendelésére készített felmérés adataira hivatkozva.

    A Focus ügynökség által készített közvélemény-kutatás alapján a pozsonyi lap a szlovák államfőválasztáson induló 14 jelölt választói bázisának összetételét elemezte.
    A felmérésnek a cikkben ismertetett eredményeiből egyebek mellett kitűnik, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 26,8 százaléka Robert Ficót választaná, aki más felmérések szerint is az elnökválasztás szombaton sorra kerülő első körének legesélyesebb jelöltje.
    Nem számít meglepetésnek, hogy a Ficóra szavazók aránya a miniszterelnököt indító baloldali kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szimpatizánsainak körében a legmagasabb (84 százalék). Az viszont érdekességnek számít, hogy a kormányfőt támogató választók körében – a közvélekedéssel szemben – viszonylag magas a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, valamint az átlagnál nagyobb bevételből élő háztartásokban élők aránya. Ez utóbbi szegmens, azaz a havi 1300 és 1500 euró (megközelítőleg 400 és 450 ezer forint) bevétellel rendelkező háztartásokban élők legnagyobb hányada (30,4 százalék) Robert Ficót választaná.
    A kormányfő támogatói régiók szerint a legnagyobb arányban a zsolnai megyében élnek, az ott élők csaknem harmada őt választaná. Erdekesség, hogy Fico a magyar választók körében sem népszerűtlen, 10 százalékuk mondta azt, hogy a kormányfőre voksol majd.
    A felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében a kormányfőnél alig alacsonyabb (25 százalékos) támogatottsággal rendelkezik Andrej Kiska nagyvállalkozó, akit a legesélyesebbnek tartanak arra, hogy Robert Ficóval együtt bekerüljön a választás második fordulójába. Ugyanakkor Kiska, aki a legvagyonosabb államfőjelölt, nem a magasabb, hanem a közepes bevétellel rendelkező háztartások (havi 1100 és 1300 euró bevétel) körében a legnépszerűbb: ebben a csoportban támogatottsága 25 százalékos, csaknem azonos mértékű, mint a vállalkozók körében, ahol viszont Robert Fico támogatóinak aránya is hasonló. Regionális lebontásban Andrej Kiska választói legnagyobb arányban a pozsonyi megyéből kerülnek ki – a rá voksolni készülők egynegyede ebben a régióban él.
    A Magyar Közösség Pártja (MKP) által indított Bárdos Gyula, aki a szlovák államfőválasztások történetének első magyar jelöltje, nem meglepő módon a magyar választók és az MKP-szimpatizánsok körében a legnépszerűbb. A Focus felmérése szerint azt a választ, hogy biztosan Bárdosra adja majd voksát, az MKP-szavazók megközelítőleg hetven, a felmérés magyar résztvevőinek pedig mintegy negyven százaléka adta. Bárdos regionális lebontásban a nyitrai, illetve a kassai megyében és a kisebb (5-20 ezres) településeken a legnépszerűbb, ez részben tükrözi a magyar lakosság területi eloszlását. A magyar választók körében viszonylag magas, mintegy 25 százalékos azoknak az aránya, akik még nem döntötték el, kire voksolnak, azok aránya pedig, akik nem akarnak részt venni a szavazáson, 13,5 százalékot tesz ki.

http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/najviac-vysokoskolsky-vzdelanych-voli-fica-608636

MTI

hirdetés
Previous articleAndrej Kiska a legvagyonosabb államfőjelölt
Next articleAz első kétnyelvű adóhatározatok!