HAZA BELFÖLD Andrej Kiska a legvagyonosabb államfőjelölt

Andrej Kiska a legvagyonosabb államfőjelölt

825
hirdetés

Andrej Kiska vállalkozó, aki felmérések szerint a szlovák államfőválasztás első körében a legtöbb szavazatra számíthat Robert Fico kormányfő után, a legvagyonosabb szlovákiai államfőjelölt – közölte a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági-közéleti lap kedden.

    A pozsonyi lap erről az államfőjelöltek vagyoni helyzetét összegző, részint az érintettek vagyonbevallására, részint nyilvánosan hozzáférhető információkra alapozó írásában számolt be. Az újság megállapította: Andrej Kiska magánvagyona legalább 6 millió eurót (megközelítőleg 1,8 milliárd forint), éves bevétele pedig 700 ezer eurót (mintegy 210 millió forint) tesz ki.
    A poprádi származású államfőjelölt magánvagyonának nagyságrendje nem számít különösebb meglepetésnek, mivel az államfőjelöltek és főként a lakossági hiteleket nyújtó nem banki pénzintézetek alapításából tehetőssé vált vállalkozó vagyoni helyzete már több napja az egyik vezető témának számít a szlovák médiában. A sajtó és a közvélemény fokozott érdeklődése dacára az államfőjelöltek vagyoni helyzetéről készült átfogó és minden érintettre kitérő jelentés eddig nem látott napvilágot. Ennek fő oka, hogy a hatályos szlovák jog az állami funkciót nem betöltő jelölteket nem kötelezi vagyonbevallásra.
    Ez utóbbit nehezményezi a Fair play szövetség nevet viselő civilszervezet is, amely kedden hozta nyilvánosságra az államfőjelöltek vagyoni helyzetéről készített jelentését. A beszámoló, a többi ilyenhez hasonlóan, meglehetősen hiányos, a 14 közül mindössze három jelölt vagyoni helyzetéről közöl átfogó információkat. Ennek oka Zuzana Wienk a Fair play szövetség programigazgatója szerint az, hogy bár az összes jelöltet megszólították, az érintettek legtöbbje vagy egyenesen elutasította a kérésüket vagy csak részinformációkat közölt vagyoni helyzetéről.
    A témával, azaz konkrétan az államfőjelöltek bevallott bevételeivel az egyik legolvasottabb szlovákiai hírportál az aktualne.sk is vezéranyagban foglalkozott kedden. A tavalyi évben az államfőjelöltek közül az ő kimutatásuk szerint is Andrej Kiska rendelkezett a legnagyobb éves bevétellel (több mint 700 ezer euró). A portál által összeállított bevételi lista második helyén Radoslav Procházka független parlamenti képviselő szerepel (több mint 90 ezer euró éves bevétellel), Robert Fico kormányfő pedig – egy évvel korábbi adatok szerint – a harmadik, 40 ezer eurót meghaladó bevétellel. A hírportál információi szerint a tavalyi évben az államfőjelöltek közül Bárdos Gyulának, a szlovák államfőválasztások történetének első magyar jelöltjének volt a legalacsonyabb bevétele, a Magyar Közösség Pártja által indított Bárdos 2013-ban 13 ezer eurót kitevő bevételről adott számot.

MTI

hirdetés