HAZA DUNATÁJ Felesleges vita Komárom elkerülőútja miatt

Felesleges vita Komárom elkerülőútja miatt

1293
hirdetés

Andruskóék küzdenek az Apáli környezetszennyezéséért…

Csütörtökön tartotta meg soron következő ülését Komárom képviselő-testülete. Ezen többek között a korábbi feladatokról szóló beszámolóba „rejtve”, ellenvetés nélkül elfogadtatták a képviselőkkel azt, hogy a városi nyugdíjas otthon 60 ezer eurós támogatásban részesüljön az alkalmazottak fizetetésének rendezésére. Szlovákiában állítólag a komáromi intézmény az egyedüli, amely önkormányzati pénzügyi támogatással képes csak fenntartani magát.

Nagy vitát váltott ki az új Duna-híd miatti elkerülőút megépítése. Az első variáns az Apáli fölötti felüljáróval, a második Gadócot érintve oldaná meg a problémát. Mint azt a magyarországi közlekedési tárca már jelezte, a híd átadásával az észak-déli nemzetközi főút (Lengyelország és Törökország között) teljes forgalmát ide terelik át. Az előzetes szakmai vélemények szerint a legveszélyesebb útszakasz ekkor a vasúti híd aluljárójától a körforgalom és a bevásárlóközpontok fényjelzéssel irányított kereszteződéséig lesz. Bastrnák Tibor expolgármester az időben történő megoldás elmulasztásának felelősségét a megyei MKP-s képviselőkre akarta hárítani, holott annak jelentős része az országos szervek hatáskörébe tartozik. Az átlagember viszont jogosan megdöbbenhet azon, hogy a korábban orvosi tevékenységet folytató parlamenti képviselőt ennyire hidegen hagyja az, hogy a felüljáróval egy természetvédelmi övezetet és a komáromiak kedvenc üdülőtelepét akarja tönkretenni. A Gadócon építkezők pedig Komárom kertvárosának csendjét szeretnék megőrizni tiltakozásukkal. A meddő vita – amelynek során Bastrnák Tibor többször is a magyarországi Tiszatavi mesterséges víztározót hozta fel példaként – végül nem hozott eredményt, mivel többen is felhívták a figyelmet arra, hogy az illetékes szervek jelenleg egy harmadik variánson dolgoznak, melynek bemutatására várhatóan a novemberi önkormányzati ülésen kerül sor. A testületi ülés e hét csütörtökén folytatódik.

Apáli természetvédelmi terület: a várostól északra, a Vág- Duna és a Nyitra innundációs térségében fekszik. A területen érintetlen ártéri erdők találhatókl. Az erdőség növényzetére a szilfa, a kőrisfa és a nyárfa jellemző. A természetvédelmi területen több védett növény, közülük például a nyári tőzike (Lencojum aestivum) is előfordul. A sziget madártani szempontból is nagyon jelentős, mivel területén ritka vízimadárfajok fészkelnek.

DUNATÁJ HETILAP 40/2017

hirdetés
Previous articleElhunyt Aradszky László táncdalénekes
Next articleKöszöntjük a 90 éves Kovács Kálmánt, a fogtechnikusok nagy öregjét