HAZA RÉGIÓ Felállították Konkoly-Thege Miklós mellszobrát az ógyallai csillagvizsgálóban

Felállították Konkoly-Thege Miklós mellszobrát az ógyallai csillagvizsgálóban

408
hirdetés

Felavatták Konkoly-Thege Miklós mellszobrát az ógyallai csillagvizsgáló épületének előterében. A szobrot Marián Vidovenec, a csillagvizsgáló vezérigazgatója az alkotóval, Darázs Rozália szobrászművésszel közösen leplezte le. A csillagvizsgáló múzeumi részének bejáratánál Konkoly-Thege domborműve, Túri Török Tibor alkotása látható – tájékoztatott a csillagvizsgáló vezetése.


Konkoly-Thege Miklós 1871-ben alapította az ógyallai csillagvizsgálót, ez volt Európa egyik első asztrofizikai obszervatóriuma. Kezdetben a napfoltokat, a fényes üstökösöket, a napkitöréseket, a meteorokat figyelték meg, és az időmérésre összpontosítottak, és rendszeresen végeztek geomágneses és meteorológiai megfigyeléseket is. Később az asztrofizikai kutatásokra összpontosítottak.
Konkoly-Thege tartott attól, hogy halála után megszűnik az obszervatórium, ezért teljes vagyonát, házát, kertjét és az obszervatórium teljes felszerelését az államnak adományozta, azzal a feltétellel, hogy az obszervatórium tovább fog működni Ógyallán, és amíg él, ő lesz az igazgatója, amiért fizetést nem kért.
Konkoly-Thegéről és Ógyalláról bolygót is elneveztek, amelyek az életművére, emberségére és tudományos örökségére emlékeztetik a csillagászokat. Konkoly-Thege Miklós 1916 februárjában, 74 éves korában halt meg, Ógyallán temették el.

TASR

foto: facebook

hirdetés
Previous articleRövidebb ideig lesznek nyitva a sürgősségi rendelők
Next articleSuhajda Szilárdra emlékezik a Kossuth Rádió