HAZA BELFÖLD Rövidebb ideig lesznek nyitva a sürgősségi rendelők

Rövidebb ideig lesznek nyitva a sürgősségi rendelők

974
hirdetés

Ezentúl csak 20 óráig fognak működni a gyerekeket és felnőtteket ellátó sürgősségi rendelők. A gyermeksürgősségi osztályokat is átszervezik. A döntés az egészségügyi minisztérium javaslata alapján született, amit egyebek között azzal indokoltak, hogy kevés a gyermekorvos, és túlterheltek az egészségügyi dolgozók. Az intézkedésről kedden tájékoztatott Michal Palkovič egészségügyi miniszter.

Kép: illusztráció, Pixabay

„Javasoljuk a sürgősségi rendelők (APS) működési idejének lerövidítését, 22 óra helyett 20 óráig fogadnák a betegeket. Ez összhangban van a gyógyszertárak nyitvatartásával, és természetesen a Munkatörvénykönyvvel is, amely kimondja, hogy nemm lehet 15 órán keresztül, folyamatosan dolgozni” – mondta a miniszter, és hozzátette, szeptemberben vagy a jövő év elején léphet életbe a változás.
A tárca javasolja azt is, hogy három szakaszban csökkentsék a gyermekgyógyászati ambulanciák számát. „Néhány már idén nyáron megszűnik, a legtöbbre egy év múlva kerül sor” – magyarázta Palkovič. 54-ről 40-re csökkentenék ezek számát. „A végleges szám csak a jövő év második felében lesz ismert” – mondta a miniszter.
A változtatásokra a gyerekek egészségügyi alapellátásának megőrzése céljából van szükség – tájékoztatott Elena Prokopová, a minisztérium gyermekgyógyászati alapellátásért felelős vezető szakértője. Prokopová utalt a gyermekorvosok és a körzeti orvosok átlagéletkorára. „Mindkét szakterületen az orvosok közel fele nyugdíjas korú” – mutatott rá.
A szakember elmondta, a javaslat nem arra irányul, hogy a sürgősségi rendelőkből a kórházakba irányítsák a betegeket. „Teljesen más a helyzete annak a páciensnek, aki a sürgősségi járóbetegeket ellátó rendelőbe tartozik, és más azé, aki a sürősségi osztályra” – tette hozzá Prokopová. Palkovič jelezte, hogy erről a kérdésről egyeztetni fog a Szlovákiai Kórházak Szövetségének, az Orvosi Szakszervezetek Szövetségének és az Állami Kórházak Szövetségének képviselőivel is.

TASR

hirdetés
Previous articleA komáromiak kosarasok ezüstérmet szereztek a tavalyi bronz mellé
Next articleFelállították Konkoly-Thege Miklós mellszobrát az ógyallai csillagvizsgálóban