HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Fapados légitársaságról szóló dokurealityt indít ősszel a közmédia

Fapados légitársaságról szóló dokurealityt indít ősszel a közmédia

1263
hirdetés

Anger Zsolt; Haumann Máté; Rezes Judit; Janklovics Péter; Lengyel Tamás; Járai Máté; Kovács Vanda; Téby Zita; Mészáros Piroska; Végh Zsolt; Vida Péter; Bartsch Kata; Tóth Eszter; Lengyel Ferenc; Dobó KataEgy légitársaság mindennapjait mutatja be a közmédia új televíziós műsora, a Fapad. Az októberben induló, Litkai Gergely és Vinnai András által írt vígjátéksorozatot Zomborácz Virág, Fazakas Péter és László Péter rendezi.

    A 26 perces epizódokból álló, dokumentarista stílusban készülő 24 részes széria szeptember 15-ig forog, majd októbertől várhatóan az M1 műsorán lesz látható – hangzott el a produkcióról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
    Helmeczy Dorottya, a produkció line producere elmondta: a sorozat dokumentarista stílusú lesz, de hagyományos színészi játékra és forgatókönyvírásra épül. A forgatás június 15-én kezdődött zömmel eredeti helyszíneken, így Ferihegyen, a szerelőhangárokban, emellett felépítettek egy teljes repülőgépbelsőt egy TU-154-es gép alapján.
    Zomborácz Virág rendező, akinek Utóélet című filmje szeptemberben kerül a mozikba, arról szólt, hogy bár három rendező dolgozik a sorozaton, a helyszínek, az operatőri munka, a színészi játék egységet visz a produkcióba. „A forgatókönyvírók pontos szövegeket írtak, ehhez ragaszkodunk is a forgatás során” – hangsúlyozta, méltatva a forgatókönyv humorát és a helyzetkomikumot. Megjegyezte, hogy a formátum izgalmas játékokra ad lehetőséget, például a színészek bele-belenéznek a kamerába vagy úgy viselkednek, mintha épp nem venné őket a stáb. Az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy sorozat az NBC amerikai csatorna ál-dokumentumsorozatához, az Office-hoz lesz hasonló, de a Fapad meseszerűbb, karikatúraszerűbb és főleg magyarosabb lesz.
    A történet egy kétes hírű vállalkozó által alapított fapados légitársaság mindennapjait mutatja be, a dokumentarista stílust pedig az teremti meg, hogy egy kábelcsatorna lehetőséget kap arra, hogy a vállalkozás létrehozását megörökítse.
    Litkai Gergely az MTI-nek elmondta: a sorozatot együtt írták Vinnai Andrással fele-fele arányban. A színészeket is ők választották, a castingot hosszú előkészületek előzték meg. „Rendkívül széles palettáról válogattunk” – mutatott rá. A főszereplőről, Anger Zsoltról szólva megjegyezte, hogy egyből rá gondoltak finom humora, valamint nagy szinkronmúltja miatt. „Pontosan tudja, mit hogyan kell csinálni, hogy meddig lehet elmenni. Egy kemény, de esendő karaktert formáz meg” – tette hozzá.
    „Régen szerettem volna repülős sorozatot készíteni, de azt gondoltam, hogy ez Magyarországon szinte kivitelezhetetlen. Nemcsak drága, de nehezen is egyeztethető” – fogalmazott, hozzátéve, hogy most azonban minden nehézség elhárult, ráadásul Lisztopád Krisztina díszlettervező egy komplett repülőgépbelsőt is összerakott.
    „A téma két szempontból is hálás: egyrészt a repülés mindig a végletes helyzeteket eredményez, másrészt az áldokumentarista stílus rengeteg lehetőséget ad, hiszen nem tudni, mi igaz és mi nem” – fogalmazott. „Eléggé szatirikus, bevállalós sorozat lesz a Fapad” – ígérte, hozzátéve, hogy a humoros sorozatban olyan kérdések is megjelennek, mint az esélyegyenlőség, a homoszexualitás. A sajtótájékoztatón felbukkant egy kitömött, gipsszel borított sólyom is, de a Litkai Gergely szerint nem a korábban tervezett magyar légitársaságra utaltak vele.
    A humorista-forgatókönyvíró megjegyezte, hogy a sorozat és karakterei a mai valóságra épülnek, a légitársaságot alapító Szemlő Róbert például korábban az állatifehérje-feldolgozással foglalkozott. Ez szerintem olyan magyaros – fogalmazott.
    Szólt arról is, hogy az epizódok különálló történeteket mutatnak be, így azok is bekapcsolódhatnak a sorozatba, akik esetleg nem látják valamelyik részt. Az első széria a légitársaság alapításától az első nagyobb nehézségig mutatja be a történetet.
    Nyitrai Kata, az MTVA szórakoztató műsorok főszerkesztője arról szólt, hogy a stílus a színészeknek is nagy lehetőség arra, hogy magukat is adják, hozzáköltsenek a szerephez. A sorozat műsorba kerülésének pontos időpontját később hozzák nyilvánosságra, az őszi műsorstruktúra ismertetésekor. „Nagyon bízunk a sorozat sikerében” – tette hozzá a főszerkesztő, megjegyezve, hogy a formátum lehetőséget ad arra, hogy a néző „benne érezze magát a történetben”.
    Arra a kérdésre, hogy hány évadra tervezik a Fapadot, azt felelte, hogy az a nézőszámtól függ, de ismerve a nézői szokásokat, igyekeznek kifutási időt biztosítani a produkciónak.
    Kálomista Gábor producer az MTI-nek elmondta, hogy epizódonként 12 millió forintba kerül a Fapad, egyelőre egy évadra szól a szerződésük, de szerinte több, akár négy-öt évadra elegendő muníció van a stábban.
    Anger Zsolt mellett a további szerepekben többek közt Végh Zsolt, Gosztonyi Csaba, Kovács Vanda, Bartsch Kata, Andrássy Máté, Gados Béla, Lengyel Tamás, Járai Máté, Tóth Eszter, Téby Zita, Mészáros Piroska, Takács Nóra Diána, Lengyel Ferenc, Tóth Szabolcs, Janklovics Péter, Vida Péter, Dobó Kata, Rezes Judit, Pindroch Csaba és Haumann Máté tűnik fel.

MTI

hirdetés