HAZA RÉGIÓ Érsekújvár újból kétnyelvű

Érsekújvár újból kétnyelvű

818
hirdetés
46245_305_210A Gombaszögi Nyári Tábor aktivistái az éjszaka folyamán a megrongált érsekújvári helységnévtáblákat megtisztították. A mai napon már minden bevezető úton kétnyelvű táblák köszöntötték a városba érkezőket.
Az aktivisták a nyári tábor reklámhirdetéseit is megtisztította, amik az érsekújvári vasútállomáson találhatók, ugyanis ismeretlenek szlovák matricákkal látták el. A párkányi vasútállomásokon lévő hirdetések megrongálásával már nem tudtak mit kezdeni. A feliratokat egyszerűen letépték és a Szlovák Megújhodási Mozgalom (Slovenské Hnutie Obrody) matricákat ragasztott rájuk. Az egyik matrica Jozef Tisot élteti, mint Szlovákia legjobb elnökét.
A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői és aktivistái honlapjukon közzétett cikkükben így vélekednek: „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy anyanyelvét használja, és ez minket, felvidéki magyarokat is megillet. Elítéljük az ilyen jellegű támadásokat közösségünk és a demokratikus jogok érvényesítése ellen, és különös érzékenységgel kezeljük a hivatalos magyar feliratok elleni támadást, szívünkön viseljük a magyar feliratok kérdését.”
Bóna Zoltán az egyik aktivista portálunknak beszámolt az akcióról: „Csütörtök délután egyik ismerősöm hívta fel a figyelmet a megrongált reklámhirdetéseinkre, amik az érsekújvári és a párkányi vasúti pályaudvaron vannak elhelyezve. Majd délután olvastuk a világhálón az érsekújvári helységnévtáblák esetét. Úgy gondolom, hogy van párhuzam a rongálások között. Ha megnézzük a Szlovák Megújhodási Mozgalom közösségi portálját, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy nemrég Érsekújvárban jártak. Úgy gondoltuk, ha már a helyszínen járunk, akkor bemocskolt táblákat is megtisztítjuk.”
Az aktivisták más térségben nem vettek észre hasonló megnyilvánulást.
46245 146245 2

AK/ Gombaszög.sk, Felvidék.ma
hirdetés