HAZA BELFÖLD Érsek Árpádot jelöli közlekedési miniszternek a Most-Híd

Érsek Árpádot jelöli közlekedési miniszternek a Most-Híd

1015
hirdetés

eaÉrsek Árpádot fogja javasolni közlekedési miniszternek a Most-Híd. A jelölésről a párt országos tanácsa döntött szombaton Pozsonyban – jelentette be Bugár Béla pártelnök a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón. Érsek újságíróknak azt mondta, hogy a jelölést elfogadja.

Roman Brecely, a közlekedési tárca eddigi vezetője a pénteki koalíciós tanácson ajánlotta fel lemondását, miután az általa vezetett Háló (Sieť ) parlamenti súlya a párt belső vitái miatt a márciusi választáson szerzett tíz képviselői mandátumról két mandátumra csökkent.

Érsek Árpád (1958) jelenleg a közlekedési minisztérium államtitkára. Ezt a posztot egyébként már a másfél évig hivatalban lévő Iveta Radičová kormányának idején (2010-2011) is ellátta. A Most-Híd politikusa azután foglalhatja el Brecely helyét, amint a párt későbbi hivatalos jelölését a koalíciós partnerek, tehát a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is jóváhagyják.

A Most-Híd azután jelentette be igényét a közlekedési tárca vezetésére és három államtitkári helyre, miután a Hálót a múlt héten elhagyó öt parlamenti képviselő csütörtökön belépett a párt frakciójába. A vegyespárt frakciójának taglétszáma ezzel 15-re emelkedett.

Roman Brecely a koalíciós tanácson azt is közölte, hogy pártja, amelyet Radoslav Procházka alapított és egészen a közelmúltig vezetett, a kialakult helyzetben egyesülni kíván valamelyik kormánypárttal. Részletek erről az elképzelésről még nem ismeretesek.

Bugár Béla szerint az új koalíciós szerződést, amely négyről háromra csökkentené a résztvevő pártok számát, már a jövő héten jóváhagyhatja a koalíciós tanács.

A Most-Híd országos elnökségét augusztus 25-re hívták össze, ahol végleges döntés születhet a párt álláspontjáról az új koalíciós szerződés, valamint a személyi kérdések ügyében. „Olyan helyzet alakult ki, amely kissé módosítja a rendszert, ezért szükség volt döntést hozni arról, hogy a négyes kormánykoalíció megszűnik és megalakul a hármas kormánykoalíció. Felhatalmazást kaptunk a hármas koalícióról való tárgyalásokra” – idézte Bugár szavait a közszolgálati TASR hírügynökség. Az elnökségi ülésen döntés születhet a minisztériumi államtitkárok cseréjéről is.

Bugár Béla nyilatkozatában – mert a sajtótájékoztatón nem volt lehetőség kérdéseket feltenni – nem erősítette meg, hogy a Most-Híd befogadja-e a Hálót, szerinte ez pillanatnyilag nem a legfontosabb kérdés. Szerinte Roman Brecely azon kijelentése fontos, hogy a Háló két megmaradt képviselője támogatni fogja a kormánykoalíciót.

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleCsak nézünk mint a moziban
Next articleMinden, mi szem-szájnak ingere: bor- és gasztrokorzó Madaron