HAZA BELFÖLD EP-választás – Szlovák lapok: Kínos, sőt szégyenteljes volt a részvételi arány

EP-választás – Szlovák lapok: Kínos, sőt szégyenteljes volt a részvételi arány

758
hirdetés

DSC_3955Nem tartja meglepőnek, ugyanakkor kínosnak és szégyenteljesnek értékelte a pozsonyi sajtó hétfőn az európai parlamenti választás szlovákiai részvételi arányát, amely a várakozásoktól elmaradva alig haladta meg a 13 százalékot és ismét a legalacsonyabb volt az unióban.

    „A szlovákok hátat fordítottak Brüsszelnek” – kommentálta a hétvégi voksolás részvételi arányát hétfőn a Hospodárské Noviny (HN). A  szlovák gazdasági-közéleti lap szerint a szlovákiai rekord alacsony részvételi arány egyebek mellett annak számlájára írható, hogy „a válság elferdítette az unió képét és így nőtt a Brüsszellel szembeni apátia”, s a választók nem érezték úgy, hogy valamit is változtatni tudnának.
    „Ha valakit érdekelt volna, hogy miként áll Szlovákia az unió reformjához és Brüsszel hatalmának újabb összpontosításához, a hétvégén rövid és egyértelmű választ kapott” – szögezte le. „A szlovák politika kínos felsülése” című jegyzetében a HN kommentárírója Dag Danis, aki szerint a szlovák válasz a „teljesen mindegy” volt, mivel a 13 százalékos részvétel „siralmas” arány és azt jelenti, hogy csupán a párttagok és családtagjaik mentek el voksolni, a középosztály pedig, „amely adójából az uniót eltartja”, otthon maradt. Leszögezte: a szégyenteljesen alacsony részvételi arány „az öreg, nagy és kiégett pártok és vezetőik műve”, akik „elsunnyogták” uniós programjukat és már nincs mit mondaniuk, sem Szlovákiának, sem Európának.
    A HN egy másik cikkében azzal összefüggésben, hogy a szombati választáson Robert Fico kormánypártja az Irány-Szociáldemokrácia az érvényes voksok 24 százalékát megszerezve, korábbi 5 EP-mandátumából egyet elvesztett, azt írta: Fico pártjának aranykorszaka végéhez közeleg, az Irány új pályára állt, s ez a mélybe vezet. Megjegyezte: Fico pártjának problémája nem az, hogy elveszítette az államfőválasztást és megingott az EP-választáson, mert ez nagy pártok esetében megesik, hanem az, hogy pártja haldoklik, aminek az az oka, hogy Fico mentálisan elhagyta a pártját.
    A független Pravda szerint az EP-választások Szlovákiában arra mutattak rá, hogy a csökkenő részvételi aránnyal csökken a szlovákiai képviselet legitimitása is. A lap kommentárírója Peter Javúrek, „Az apátia eredménye, az apátia mint eredmény” című írásában hozzáteszi:
néhány talán azt hiszik, hogy nagy politikai diverzitást és kedvező trendet jelent, hogy az uniós kvóta alapján Szlovákiára jutó 13 EP-képviselői mandátum nyolc párt között oszlik meg, a valóság azonban más, mivel az EP-ben a „mechanikus sokszínűség helyett fontosabb a politikai konszenzus.” Megjegyzi: az eredmények azt is láttatták, hogy a szlovákiai pártoknak rendkívül jól sikerült „úgy beoltani” a választók nagy részét, hogy azok ne lássák a történések közötti összefüggéseket.
    A Pravda egy másik cikkében úgy vélekedett: a voksolásnak „szegényes volta mellett” egy pozitívuma azért volt, méghozzá az, hogy Strasbourgba annak ellenére sem jutottak ki szélsőséges pártok, hogy az alacsony részvételi arány veszélyesen alacsonyra tette a mércét. Hozzáteszi: mindemellett több tekintetben is csökkenti „a szlovák nyomást az európai kapura” az a tény, hogy a mandátumokat szerzett kisebb pártoknak az EP-ben nincsenek politikai partnereik és így indítványaikat nehezen fogják tudni átültetni.
    A pozsonyi liberális Sme hétfői kommentárjában tragikomikusnak értékeli a szlovákiai választási részvételt, amely szerinte a pártok „kemény választói magjának” harca volt. Az „És nyugodtan aludhatnak tovább” című cikk írója, Peter Schutz szerint az EP-választás szlovákiai eredménye újabb bejegyzést jelent a szlovák demokrácia paradoxonai sorában, és fájdalomcsillapítóként és üdvözölt alibiként hat majd a szlovákiai jobboldalra, mert úgy tűnhet, hogy minden rendben van és semmilyen változásra nincs szükség. Hozzáteszi: az (a szlovák jobboldali politikus és politológus), aki az eredmények tükrében sikerről és a jobboldal győzelméről beszél, annak szavai „az önreflexió hiányáról és becstelenségről” tanúskodnak.
    Az Új Szó című szlovákiai magyar nyelvű lap az EP-választásokkal foglalkozó hétfői címlapos írásában az alacsony választási részvétellel kapcsolatban úgy vélekedett: öt év múlva jobb, ha nem is rendeznek Szlovákiában európai parlamenti választásokat. A pozsonyi lap az eredmények kapcsán megjegyzi: Robert Fico kormánypártja ugyan nyert, de egyben ők a voksolás legnagyobb vesztesei is, mivel az utóbbi nyolc évben minden országos választáson több voksot kapott a párt, mint most. Hozzáteszi: a választás nyertesei a kis pártok voltak.

http://komentare.sme.sk/c/7214687/a-mozu-spinkat-dalej.html
http://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/318750-komentar-vysledok-apatie-apatia-ako-vysledok/
http://komentare.hnonline.sk/komentare-hn-152/komentar-daga-danisa-trapas-slovenskej-politiky-618919
http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/slovaci-sa-otocili-bruselu-chrbtom-618912
http://komentare.hnonline.sk/komentare-hn-152/smer-nabral-novy-kurz-ku-dnu-618913
http://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/318798-trinastka-bez-extremistov/

MTI

 

fotó: dunataj.sk

hirdetés
Previous articleReakciók, vélemények: MKP-fölény Felvidék-szerte
Next articleA Pince Egyetemi Klub soron következő rendezvénye ismét egy közéleti témát feszeget, melynek címe: „Merre billen Ukrajna?”.