HAZA BELFÖLD Reakciók, vélemények: MKP-fölény Felvidék-szerte

Reakciók, vélemények: MKP-fölény Felvidék-szerte

796
hirdetés

A Dunaszerdahelyit és a Rozsnyóit leszámítva, az ország magyar jellegű járásainak mindegyikében az MKP került ki győztesen a magyar szavazatokért való versengésből a Most-Híddal szemben. A Felvidék.ma-nak Bárdos Gyula, Berényi József, Szigeti László, Petheő Attila, Forró Krisztián, Auxt Ferenc, Csúsz Péter, Duray Rezső nyilatkozott.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke: „Sajnálom, hogy alacsony volt a részvétel, viszont örülök annak, hogy a felvidéki magyarságnak lesz képviselője Brüsszelben. Erre nagyon nagy szükség van. A folytonosságot meg kell őrizni. Nagyon nagy hiba lett volna, ha azt a két helyet feladjuk. Nagyon remélem, hogy a két képviselő a számunkra fontos dolgokban megtalálják a közös hangot. Ez egy fontos jelzés lehet nemcsak az uniós politizálásunk kapcsán, hanem a hazai politizálásunk irányában is. Előre kell nézni és a közösségi érdekeket kell előtérbe helyezni. remélem, hogy a két magyar képviselő a többi magyar képviselővel együtt a közösségi érdekeket képviseli majd Brüsszelben és a számunkra fontos kérdésekben hallatják hangjukat.”

Berényi József, az MKP elnöke: „Mindenkinek szeretném megköszönni a választási részvételt, és azt, hogy az MKP listáját választotta. Minket sem boldogít az alacsony részvétel, ez a szlovákiai demokrácia szempontjából nem jó. Ugyanakkor maga az eredmény nagyon is az, hiszen megőriztük jelöltünket az Európai Parlamentben, s a közvélemény-kutatások előrejelzéseinél messze jobb eredményt értünk el. Ez a 6,53 % nagyon biztató a jövőre nézve.”

Szigeti László, az MKP OT elnöke, a párt érsekújvári járási vezetője: „Az MKP egy tisztességes, vállalható eredményt ért el, s meg vagyok győződve, hogy ez nemcsak a párt, hanem a felvidéki magyarság számára is újabb bizonysága annak, hogy van értelme az elvi politizálásnak, s nagyon bízom benne, hogy a megyei és az államfői választást követően ez a voksolás még közelebb visz bennünket ahhoz, hogy az elkövetkező megmérettetéseken is jó, vállalható eredményeket érjen el a párt. Ami az Érsekújvári járást illeti, figyelembe véve, hogy vegyes régióról van szó, az MKP megtette azt, amit megtehetett, kemény munka eredményeképp született ez az alacsony részvétel mellett is vállalható, jó eredmény. de még komoly tartalékaink vannak az északabbi nagyobb településeken, Tardoskedden, Udvardon, Nagykéren, míg a déli, párkányi régió mindig hozza az elvárt eredményt.”

Petheő Attila, az MKP komáromi járási elnöke: „A megyei választásokat követően ez volt a második olyan választás, amelyet sikerült megnyernünk a járásban, de azt gondolom, hogy ez még csak a második állomás a megkezdett úton. Most jött el az ideje annak, hogy el kezdjünk a helyi, regionális dolgokról közösen beszélni, ami azt kívánja majd az elkövetkezendőkben, hogy a magyarok a járásban összefogjanak a szavazatok megoszlásának elkerülése érdekében. Szükséges, hogy minden településen, ahol magyarok élnek, magyar érzelmű emberek vezessék azokat. Azt gondolom, hogy Csáky Pál személyében olyan európai parlamenti képviselőnk lehet, akit rendkívül sokat fogunk Komáromban látni, s akitől rendkívül sokat fogunk kérni, hogy értünk is dolgozzon.”

Forró Krisztián, az MKP galántai járási elnöke: „Nagyon örülök neki, hogy hosszú idő után az MKP a járásban az élen végzett, a legerősebb pártként. Persze figyelembe kell venni az alacsony részvételt is, tehát nem szabad elbíznunk magunkat. De úgy érezzük jó úton haladunk, s továbbra is tartjuk azt a vonalat, hogy minél közelebbi kapcsolatba kerüljünk a polgárokkal, az ő problémáikról beszélgessünk, s arra próbáljunk megoldást találni. A járásban az MKP első helyen végzett, több száz szavazattal megelőzve a Most-Hidat és a Smert.”

Auxt Ferenc, az MKP rimaszombati járási elnöke: „Az egyik szemem sír, a másik nevet, látva a választási részvételt és az eredményeket. Tapasztaltam, ez a téma mennyire nem tudja megszólítani az embereket. Talán mindannyian hibások vagyunk, elsősorban a régi képviselők, többet kellett volna az emberek közé járniuk, de mi is jobb üzeneteket küldhettünk volna. Tartottunk egy kicsit tőle, hogy a Most-Híd listavezetője a mi régiónkból való, de Simon Zsoltot a sajátjai között is legyőzte Csáky Pál. Jó 700 szavazattal szerzett többet az MKP, Csáky 150 karikával kapott többet Simonnál.”

Csúsz Péter, az MKP losonci járási elnöke: „Ha az eredményt nézzük elégedett vagyok az eredményekkel, bár még jócskán vannak tartalékai a járásnak. Ettől függetlenül örülök annak, hogy 1200 szavazatot tudtunk hozni a közösbe. Sajnálom, hogy csak egy jelöltünk jut ki az Európai Parlamentbe, de a közel 6,6 % biztató, dolgoznunk kell, hogy a 2016-os parlamenti választásokon is jó eredményt érjünk el. Kicsi volt a részvétel, 12 százalékos, nagyon sok magyar választó is otthon maradt, ebből a szempontból viszont nem vagyok elégedett.”

Duray Rezső, az MKP szenci járási elnöke: „Minden jó, ha a vége jó. Izgatott voltam, amikor kaptam a járásból az első eredményeket, nagyon meglepett az alacsony részvétel, pedig a lakossági fórumokon igyekeztem mozgósítani a választókat. Arra hivatkoztam, hogy a járásunknak is van jelöltje, kiváló szakember, megérdemelné a karikákat. Hál´istennek azonban jók az eredmények, Szenc városában is és az egész járásban. Meglepett bennünket azonban, hogy olyan szlovák pártok is sikeresek voltak, amelyek nem is kampányoltak nálunk. A Most-Hídnál viszont több mint 200-zal több szavazatot szereztünk.”

BA, Felvidék.ma
Az MKP eredményváróján készült felvételek ITT>>> érhetők ek.

hirdetés
Previous articleHárom nagy visszatérő Martoson
Next articleEP-választás – Szlovák lapok: Kínos, sőt szégyenteljes volt a részvételi arány