HAZA BELFÖLD EP-választás: Rendkívül alacsony volt a részvétel

EP-választás: Rendkívül alacsony volt a részvétel

804
hirdetés

Szlovákia újabb negatív rekordot állított fel az európai parlamenti választásokon való részvételi arányt tekintve.

Az Electionista közvélemény-kutató intézet 22,5 %-os részvételt mutatatott ki, más becslések szerint alig éri el a 15%-ot. Várhatóan az Európai Unió 28 tagállama közül Szlovákia adja az egyik legalacsonyabb részvételi arányt.
Szlovákiában az összes többi választási kampányhoz képest az EP-választások kampánya volt a legkevésbé jelentős, a pártok jelszavai általánosak, s inkább a belpolitikai témák és a bevett pártszimpátiák mentén próbálták megszólítani a választókat.
Ugyanakkor rekordszámú 29 párt versengett a szavazatokért. Az első szlovákiai EP-választáson 17, öt évvel később 18 politikai párt vagy koalíció állított jelöltlistát. 2014-ben a hagyományos politikai elit mellett egyre többen láttak lehetőséget az uniós politizálásban.
Ezzel szemben a választók többségét kevésbé érdekli az uniós szintű történések és a választások, amit a korábbi és az idei EP-voksolásokon is kinyilvánítottak az EU-n belül tapasztalt legalacsonyabb részvételi aránnyal.
Összesen 5946 választókörzetben adhatták le a szavazataikat. A szavazatok összegzése vasárnap (május 25.) délelőttre várható. A Központi Választási Bizottság az eredményeket csak vasárnap este kezdi nyilvánosságra hozni – mondta Ľudmila Benkovičová, a Statisztikai Hivatal vezetője.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Honda Civic 1.8 Sport: Biztonsággal felvértezve…
Next articleAranykoszorús komáromiak