HAZA BELFÖLD Ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Ficóval szemben

Ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Ficóval szemben

828
hirdetés

ficoBizalmatlansági indítványt nyújtott be pénteken Robert Fico szlovák miniszterelnökkel szemben a pozsonyi parlament két ellenzéki pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) és a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségeknek (OLaNO) a frakciója.

    Az indítványt a 150 fős törvényhozás 34 ellenzéki képviselője írta alá. A beterjesztők szerint Ficónak azért kell távoznia, mert nem volt hajlandó meneszteni belügyminiszterét, Robert Kalinákot.
    Kalinák leváltása ügyében az ellenzéknek ugyanez a csoportja egy hónapon belül másodszor hívott össze rendkívüli parlamenti ülést, ez csütörtök kezdődött, de néhány órás vita után felfüggesztette a házelnök. Az SaS és az OLaNO képviselői a belügyminiszter menesztését egy állítólagos adócsalási ügyben játszott szerepvállalása miatt sürgetik. A Robert Kalinák leváltását célzó kezdeményezés az elmúlt hetekben túlnőtt a parlamenti vita keretein, ezzel összefüggésben az ellenzék két pártja több tüntetést is szervezett, egyebek mellett Robert Fico kormányfő lakása előtt is.
    Andrej Danko a pozsonyi parlament elnöke pénteken bejelentette: jövő hét szerdára hívja össze a miniszterelnök leváltása ügyében kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést, s közvetlenül az után folytatódhat a belügyminiszter menesztése miatt tartott, csütörtökön felfüggesztett ülés is. Tekintve a pozsonyi parlamentben lévő erőviszonyokat, s azt, hogy mind a belügyminiszter, mind pedig a kormányfő mellett kiállt a négypárti kormánykoalíció, a bizalmatlansági indítványok elutasítására lehet számítani.


MTI

hirdetés
Previous articleFELHÍVÁS: Indul az idei utolsó brigád Gombaszögön!
Next articleA Komáromi Protestáns Nőegylet látogatása Bécsben