HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Elkezdődött a párkányi Simon-Júda vásár, kétéves szünet után tartják meg újra

Elkezdődött a párkányi Simon-Júda vásár, kétéves szünet után tartják meg újra

973
hirdetés

Csütörtökön elkezdődött a hagyományos párkányi vásár, melyet a járvány miatti kétéves szünetet követően tartanak meg ismét. A Simon-Júda vásáron kézművesek is bemutatkoznak a sétálóutcán, emellett árusok és ételes-italos sátrak is vannak, több zenekar is fellép.


„Nagyon fájdalmas volt a két év kihagyás, a vásárosok és a város is jelentős bevételektől esett el, emellett nem volt lehetőség a baráti kapcsolatok ápolására és a közösségek összefogására” – mondta Eugen Szabó, Párkány polgármestere. A város egyik legnagyobb kulturális-társadalmi rendezvénye vasárnapig, október 9-ig tart.
A Simon-Júda napi vásárok története 1546-ban kezdődött Párkányban. III. Károly 1724-ben adományozott a városnak vásártartási kiváltságlevelet, évente négy nagy vásár megrendezését engedélyezte, ezekből manapság már csak a Simon-Júda napit tartják meg.
A kiváltságlevél szerint a vásárt október végén tartották, ám a Csehszlovák Köztársaság idején átkerült a hónap elejére, mivel október 28-a államünnep volt. Azóta is október elején rendezik meg.

TASR

hirdetés
Previous articleMúltba nézés és jövőbe tekintés a nemzeti gyásznapunk előestéjén, Komáromban
Next articleEU-csúcs – Borrell: a prágai csúcstalálkozó jelzés Oroszországnak