HAZA RÉGIÓ Múltba nézés és jövőbe tekintés a nemzeti gyásznapunk előestéjén, Komáromban

Múltba nézés és jövőbe tekintés a nemzeti gyásznapunk előestéjén, Komáromban

587
hirdetés

A Klapka György tábornok és honvédei által az 1848/49-es magyar szabadságharc alatt védett városban már október 5-én elkezdődött az aradi vértanúkról és az egykori hős várvédőkről való megemlékezés-sorozat. Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ emeleti előcsarnokában megnyílt a gróf Esterházy János – emlékkiállítás, majd a nagyteremben Bauer Ildikó, a Szövetség komáromi polgármester-jelöltje és Forró Krisztián, a párt országos elnöke mondott beszédet, amelyek után a Kossuth-díjas Szarka Tamás és zenekara Kézfogás című produkciója következett.

Molnár Imre: ” Az emberi és hitbeli kötelezettségeket mi sem dobhatjuk el…”

Az Esterházy-emlékkiállítást Molnár Imre történész, Esterházy-kutató nyitotta meg. A tőle megszokott alapossággal mutatta be a minden helyzetben helytálló felvidéki mártír gróf példa-értékű munkásságát, aki „a legmélyebbről is mindig fel tudott állni, s a hitének erejével csodát tett…“. Hangsúlyozta: az emberi és hitbeli kötelezettségeket mi sem dobhatjuk el, felcserélve azokat könnyebben járható utakra. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy ez idő tájt úgy a felvidéki magyarság, mint az egyes európai nemzetek megmaradása a tét, amikor felettébb szükséges az összefogásunk, a bátor kiállásunk és a megfontolt cselekvésünk. A Szövetségnek a valódi újrakezdéshez Esterházy gróf égi közbenjárását és segítségét kívánta. „Érdemes mindent megtenni azért, hogy még sokáig itt lehessünk, s megmaradhassunk magyarnak!“ – fogalmazott, majd a jelenlevők szemrevételezték a tartalmas kiállítási anyagot.

Forró Krisztián röviden az emlékkiállítás megnyitóján is szólt a jelenlevőkhöz

A rendezvény a nagyteremben folytatódott, ahol többek között Magyarország pozsonyi nagykövetségének képviseletében Kiss Balázs, valamint Kiss Róbert általános helynök-kanonok, Becse Norbert, a Szövetség Komáromi járási elnöke, továbbá a párt országos elnökségét képviselő Bauer Ildikó és Orosz Örs, illetve annak több Nyitra megyei képviselője is tiszteletét tette. A vendégek üdvözlése után a műsorvezető felidézte a hajdani október hatodikai gyászos történéseket. Kiemelte a vértanúk helytállását, akik a végsőkig hősiesen viselkedtek, s bátran, büszkén vállalták a halált, végül az életükkel fizettek a szabadságért és magyarságukért. „Eszméket alkottak, értékeket hagytak ránk, sose feledjük őket!“

Jobbról: Becse Norbert, a Szövetség Komáromi járási elnöke és Zink Vass Nóra, a párt országos titkára

Bauer Ildikó, aki a Szövetség komáromi polgármesterjelöltje is, beszédében leszögezte: „A múltból csak azzal vérteztem fel magunkat, ami előre mutat. Hitet jöttem hozni egy szebb jövőhöz“. Megígérte, hogy a mögötte álló csapat megbízásából Komárom és lakosai érdekeit kívánja szolgálni, és a szövetségeseivel együtt szándékában áll meghallgatni a helyi lakosok jogos panaszait, és megoldani a városban évek óta elhallgatott – elbagatellizált problémákat. Hitet tett amellett, hogy a csapata képes egy jobb Komáromban és a város építésében – fejlesztésében gondolkodni, valamint a kifogások helyett valós megoldásokat keresni, s új, fiatalos lendülettel érvényesíteni a szándékukat. A céljuk az, hogy a híres polgári város végre visszakapja a régi arcát. „Hitet jöttem hozni, hogy mindez együtt sikerülhet… Számítok a támogatásukra, s önök is számíthatnak rám“ – fejtette ki.

Utána Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke mondott beszédet, amely elején felidézte az aradi vértanúk kivégzésével kapcsolatos egyik legendát. Aztán rámutatott a Szövetség egy évvel ezelőtti megalapítására és egy nagy tanulságra: „Tavaly októberben tizenkét év megosztottságát zártuk le, újrateremtve a felvidéki magyar politika egységét. Felismertük, nem egymással, az idővel futunk versenyt. Fogyó létszámú közösségünk nem engedheti meg magának, hogy az energiáit a sárdobálás vigye el. Rá kell ébrednünk, aki sarat dobál, területet veszít, hiszen saját lába alól ássa ki a földet. Álljon itt a tanulság, az aradi vértanúk nem hiába adták életüket, a szabadságharcot ugyan leverték, de 1848-49 küzdelmei nélkül nem történhetett volna meg 1867-ben a kiegyezés, és nem kezdődhetett volna meg történelmünk talán legnagyobb fejlődést hozó fél évszázada“.

Az Esterházy-emlékkiállítás egyik részlete

Mint mondta: jogos büszkeséggel tekintünk vissza nemzetünk múltjába. „Látunk kiállást, áldozathozatalt, s ha kell, bölcs megfontoltságot is. Nekünk, az utókornak pedig a példa követése marad: a kiállás a közösségért, a kiegyezés önmagunkkal, önmagunkért. Október 29-én a megyei és az önkormányzati választásokon közösségünk kiállására és bölcs megfontoltságára lesz szükség. Idén első alkalommal rendezik egy időben a két választást, ami új kihívást jelent, de nem kis lehetőségeket is rejt magában. Tudatosítanunk kell, hogy bár a megyék határait a szlovák törvényhozók közösségünk akarata és érdekei ellenében rajzolták meg, a magyarság szempontjából kulcsfontosságú döntések születnek a megyei testületekben. Cseppet sem mindegy, kikre bízzuk a város és a Komáromi járás képviseletét!“ – fogalmazott.

Nagy figyelem övezte a Molnár Imre történész által mondottakat

Rámutatott, hogy a kormány milyen mostohán bánik a déli és a keleti régiókkal. „Ahol viszont a közösségünk erőt tudott felmutatni, mint legutóbb Nagyszombat és Nyitra megyében, ott megkerülhetetlenné vált a magyar érdekképviselet. Ennek köszönhetően az elmúlt öt évben soha korábban nem látott mennyiségű fejlesztési forrás érkezett Nyitra megye magyarlakta járásaiba. Megújultak útjaink, megszépültek iskoláink, közintézményeink. A magyar Szövetség jelöltjei készen állnak, hogy folytassák a megkezdett munkát. A helyzet úgy áll, hogy Nagyszombat és Nyitra megyében is egyetlen erős pártháttérrel rendelkező magyar jelölt indul, míg a szlovák jelöltek egymással rivalizálnak. Ha mindannyian elmegyünk, és meggyőzzük a most még bizonytalanokat, október 29-én korábban nem látott sikerben osztozhatunk: Nyitra megyében Csenger Tibor, Nagyszombat megyében pedig Berényi József esélyes a győzelemre…“ – vázolta a választási esélyeket.

Néhányan a rendezvény résztvevői közül

Záró gondolatként pedig hitet tett amellett, hogy a felvidéki magyarság egy új korszak kezdetén áll, amikor már nem egymást akarjuk legyőzni, hanem megalapozzuk gyermekeink, unokáink jövőjét itt, a szülőföldünkön. „Adjon a Teremtő ehhez erőt, türelmet, bölcsességet mindannyiunknak! Hajrá Komárom! Hajrá Felvidék! Hajrá magyarok!“ – zárta mondanivalóját Forró Krisztián, majd a zenének jutott a főszerep: a Kossuth-díjas Szarka Tamás és zenekara Kézfogás című produkcióját élvezhette a közönség. A közös Himnusz-énekléssel záruló eseményen 1 eurós belépőjegy megvásárlása után lehetett részt venni, s a szervezők a jegyekből származó bevételt a helyi kórház transzfúziós osztálya támogatására ajánlották fel. Sebő Éva, komáromi képviselőjelöltnek köszönhetően pedig egy-egy csésze ingyenes kávét is kortyolgathattak a jelenlevők.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleUkrajnai háború – Putyin elrendelte a zaporizzsjai atomerőmű orosz tulajdonba vételét
Next articleElkezdődött a párkányi Simon-Júda vásár, kétéves szünet után tartják meg újra