HAZA BELFÖLD Elemzők: stabilizálódhat és nőhet is jövőre a szlovák építőipar

Elemzők: stabilizálódhat és nőhet is jövőre a szlovák építőipar

752
hirdetés

A szlovák építőipar teljesítménye ötéves folyamatos teljesítménycsökkenés után jövőre stabilizálódhat, sőt egyes vélemények szerint enyhén növekedhet is a CEEC Research elemzése alapján, amelyet hétfőn honlapján tett közzé a szervezet.

    Az elemzés jelentősebb szlovákiai építőipari cégek mintegy száz vezető munkatársával novemberben készített felmérés eredményeire alapoz.
    A felmérés szerint a szlovákiai építőipari cégek vezetőinek nagyobb hányada optimistán tekint az ágazaton belüli helyzet jövő évi alakulására, a megkérdezettek több mint fele szerint ugyanis 2014-ben stabilizálódni fog az építőipar teljesítménye, és 2015-ben is a javuló trend folytatódására van kilátás.
    Az elemzés szerint jövőre enyhe mértékben, éves szinten mintegy 1,3 százalékkal nőhet a szlovák építőipar teljesítménye, 2015-ben pedig ez a növekedési ráta elérheti a 3,4 százalékot. A megkérdezett vállalatvezetők közül a nagyobb vállalatok, illetve a tervező cégek vezetői voltak a leginkább derűlátók. A viszonylag optimista várakozások összefüggenek a kormány által tervbe vett, államilag finanszírozott infrastrukturális beruházásokkal is, ezek közül a legnagyobb volumenűek a közlekedésügyi tárca által idén aláírt, 735 millió eurót (mintegy 220 milliárd forint) kitevő autópálya-fejlesztési projektek.
    Az elemzés ugyanakkor rámutat: a szlovák építőipari cégek kapacitásának kihasználtsága továbbra is meglehetősen alacsony, az idén mintegy 78 százalékos szinten alakult. Mivel az ágazat teljesítményének jövő évre várt növekedése alacsony mértékű, várhatóan még jövőre is a foglalkoztatottság csökkenésével kell számolni a szektorban. Az ágazat cégeinek közel harmada jelezte: jövőre is elbocsátásokra készül. Az elmúlt öt év során a szlovákiai építőipari vállalatok több mint háromnegyedében csökkentették a létszámot, leginkább az építőmunkásokét.
    A szlovák építőipar teljesítménye 2008 óta közel harmadával esett vissza. Az év első kilenc hónapjában a múlt év hasonló időszakához képest a csökkenés 8,1 százalék volt.

MTI

hirdetés
Previous articleItt az aktuális iskola TOP lista! Kiváncsi a komáromi helyezésekre ?
Next articleMár a hetvenes években városi terepjárókat gyártottak volna Csehszlovákiában