HAZA KULTÚRA Dobré slovo – Jó Szó kerületi, országos és nemzetközi fordulója a Selye...

Dobré slovo – Jó Szó kerületi, országos és nemzetközi fordulója a Selye János Gimnáziumban

1104
hirdetés

IMG_8976Idén is immár hagyományosan irodalmi rendezvény színhelye volt a komáromi Selye János Gimnázium díszterme. 2016. április 26-án és 27-én került megrendezésre a Dobré slovo – Jó Szó elnevezésű szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny kerületi, országos és nemzetközi fordulója.

A megmérettetésnek immár 20 éves hagyománya van a komáromi gimnáziumban. A verseny kezdeményezője, megalapítója és a mai napig főszervezője Csémy Marianna az iskola szlovák szakos tanára. A verseny alapgondolata abból indult ki, hogy a magyar tanítási nyelvű iskolákban a szlovák nyelv és irodalom oktatása kulcsszerepet tölt be. A szlovák nyelv tanulása és tanítása azonban elképzelhetetlen az irodalom, a kultúra ismerete nélkül. Ezért a verseny elsődleges célja az volt, hogy fejlesszük diákjaink szókincsét, nyelvi és kommunikáció készségét, megismertessük velük egy másik nép irodalmát és kultúráját, valamint szereplési lehetőséget adjunk azoknak a tanulóknak,akik szívesen szerepelnek nagyközönség előtt.

A rendezvény 20 éves múltra tekint vissza, és évek óta komoly szerepet tölt be a szlovák-magyar kapcsolatok ápolásában. A verseny több éve szerves része a Komáromi Napok rendezvénysorozat programjának.

A mára nemzetközivé bővült és hagyományokkal rendelkező megmérettetés egy osztályon belüli szavalóversennyel IMG_8982kezdődött 1996-ban. A szlovákiai magyar diákok részére indított komáromi kezdeményezésből több járás iskoláit megmozgató rendezvénnyé nőtte ki magát.

Az iskolai fordulót követően fokozatosan 1998-tól járási, majd kerületi szintűvé bővült a verseny. A Nyitrai kerület öt járásában működnek magyar tannyelvű iskolák, így a Komáromi, a Nyitrai, a Lévai, Vágsellyei és az Érsekújvári járás legjobbjai már évek óta a Selye János Gimnáziumban mérik össze tudásuk legjavát. A rangos megmérettetésnek az évek során több száz résztvevője volt. A 2015/16 –as tanévben harmadszor az országos fordulót is sikerult megszervezni. A Besztercebányai kerület legjobbjai is ellátogattak a Selye János Gimnáziumba. Eljöttek a szerepelni vágyó diákok Rimaszombatból és Tornaljáról is.

A szavalóversenybe az alapiskolák felső tagozatosai, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok alsó évfolyamainak diákjai kapcsolódhatnak be. Az előadott versek és prózai művek szlovák írók alkotásai, de a diákok gyakran a világirodalomból is választanak műveket.

A rendezvény akkor vált nemzetközivé, amikor a szervezők a 2001/2002 –es tanévtől nemcsak a szlovákiai magyar fiataloknak akartak szereplési lehetőséget adni, hanem megszólítottak olyan nemzetiségi iskolákat is Magyarországon, ahol oktatják a szlovák nyelvet. Az elmúlt 20 év alatt több általános iskola kapcsolódott be a megmérettetésbe, köztük budapesti, békéscsabai, nyíregyházi, pilisszentkereszti, tótkomlósi, dabasi, szarvasi, pitvarosi, nagycserkeszi, nagybánhegyesi, pilisszántói, piliscsévi, héhalmi, bükkszentkereszti résztvevőkkel.

A magyarországi nemzetiségi iskolák tanárai elmondták, hogy szívesen vesznek részt Komáromban a szavalóversenyen, mert kedves fogadtatásban, házias, példaértékű vendéglátásban van részük. A diákok által is nagyon kedvelt a rendezvény, mert új ismerősökre, barátokra tesznek szert, gyarapítják szókincsüket, fejlesztik nyelvtudásukat, beszédkészségüket.

A verseny bővítésének célja a kapcsolatteremtés volt a magyarországi szlovákok és a szlovákiai magyar diákok és pedagógusok között, egymás kultúrájának megismerése, egymás elfogadása. Szeretnénk ezzel hangsúlyt fektetni arra, hogy a fiatalok megértsék a kölcsönös tolerancia és megbecsülés fontosságát, hogy ezúton válhasson a költészet egyfajta kapcsolódási ponttá, amely összeköt minket. Az irodalom segítségével talán a Duna mindkét partján élő nemzetek és nemzetiségek is közelebb kerülhetnek egymáshoz.

A nemzetközivé bővülő eseményt az elmúlt években több neves személy is támogatta. A fővédnökséget vállalók között voltak: Szigeti László, Csáky Pál, Bugár Béla, Bastrnák Tibor, Rudolf Chmel, Dávid Ibolya, Sólyom László, Ivan Gašparovič, Szili Katalin, Pavol Paška, Kövér László, Peter Pellegrini.

Az idei versenyt az iskola igazgatója Andruskó Imre nyitotta meg, majd Fejes Vivien, Szebellay Dániel, Édes Bence, Fábik Flóra, Szabó Nikolett és Bencsík Stefánia, a Selye János Gimnázium diákjai értékes kultúrműsorral kedveskedtek a résztvevőknek. A műsort Csémy Marianna tanárnő állította össze.

A kétnapos rendezvény ünnepélyes megnyitóin részt vett:

Basternák Tibor – parlamenti képviselő,

Vörös Péter – parlamenti képviselő,

Stubendek László – Komárom polgármestere,

Kürti József – a Nyitrai Megyei Hivatal osztályvezetője,

Rozália Bezáková – a Nyitrai Tanügyi Hivatal munkatársa,

Bajkai János – a Komáromi Városi Hivatal iskolaügyi és kulturális főosztályvezetője

A kétnapos versenyek után ünnepélyes eredményhirdetés következett, ahol a következő eredmények születtek:

A kerületi forduló győztesei:

 1. kategória :Gajdács Zsuzsanna – Ipolyság
 2. kategória Bangha Roland – Komárom
 3. kategória Varga Eszter – Érsekújvár
 4. kategória Szőllősi Zsolt – Ipolyság
 5. kategória Váradi Loretta, Gyulai Mária – Bükkszentkereszt
 6. kategória Négyesi Odett, Szivós Dorka – Bükkszentkereszt

Az országos forduló győztesei:

 1. kategória
 2. Gajdács Zsuzsanna – Ipolyság
 3. Molnár Ferenc – Ógyalla
 4. Farkas Dániel – Rimaszombat
 5. kategória
 6. Bangha Roland – Komárom
 7. Danada Boris – Vágsellye
 8. Sztankovics Bolda Zong a- Rimaszombat
 9. kategória
 10. Varga Eszter – Érsekújvár
 11. Gál Réka Ágota – Hetény
 12. Barkai Natália –Tornalja
 13. kategória

1.Králik Máté – Komárom

2.Szőllősi Zsolt – Ipolyság

 1. Burszki József – Rimaszombat

Csémy Marianna, a Selye János Gimnázium tanára, főszervező

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleÚjból feketelőporfüst szaga szállt a levegőben
Next articleTörténelmi minimumra csökkent a hazai élelmiszerek aránya a szlovákiai üzletekben