HAZA BELFÖLD Csúszik az átállás az egy egészségbiztosítós modellre

Csúszik az átállás az egy egészségbiztosítós modellre

705
hirdetés

Szlovákiában késik az egybiztosítós egészségbiztosítási rendszerre történő átállás, mivel az ezt szabályozó törvényt még nem sikerült jóváhagyni – derült ki a projekt menetrendjének teljesítésével foglalkozó jelentésből, amelyet szerdán hagyott jóvá a szlovák kormány.

    Az egy egészségbiztosítós modell szlovákiai bevezetésének tervét tavaly októberben hagyta jóvá Robert Fico kabinetje. A terv szerint Szlovákiában jövőre megszűnne az 1993-ban bevezetett több-biztosítós egészségügyi rendszer, és egy – állami kézben lévő – egészségbiztosító lenne.
    Az átállást az egészségügyi tárca által készített transzformációs törvény szabályozná. Mivel azonban ezt az átállás finanszírozásának megválaszolatlan kérdései miatt eddig nem sikerült jóváhagyni, várhatóan nem csupán az átállás előkészületei, hanem a projekt megvalósítása is késik. Erre enged következtetni az is, hogy a projekt menetrendjének teljesítésével foglalkozó, szerdán láttamozott jelentés nem említi a jogszabály jóváhagyásának végső időpontját.
    A transzformációs jogszabálynak az eredeti tervek szerint már májusra el kellett volna készülnie. Akkor a tárcaközi egyeztetési folyamatban lévő jogszabály késedelmét azzal magyarázta a pénzügyi tárca, hogy a transzformációs projektet úgy akarják elkészíteni, hogy jogi szempontból teljesen támadhatatlan  legyen. Ezt az igyekezetet az is indokolta, hogy az átalakítási folyamatban érintett egyik magán egészségbiztosító már februárban döntőbíróságon támadta meg a kormány transzformációs terveit.
    A törvény előkészítője, az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint időközben már elkészült, csupán azért nem fogadták még el,  mert továbbra is kérdéses, hogy miként teremti majd elő a kormány a magán egészségbiztosítók részvényeinek felvásárlásához szükséges anyagi eszközöket. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség információi szerint a transzformációs jogszabály már nem az eredeti 2014-es időpontban, hanem egy évvel később számol az egy egészségbiztosítós modell bevezetésével.
    Mivel a törvény részletei nem ismertek, nemcsak az kérdéses, hogy miből valósul meg az átállás, hanem az is, hogy annak melyik verzióját valósítják meg.
    Szlovákiában a legutóbbi adatok szerint az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosító rendelkezik a legtöbb ügyféllel. A piac fennmaradó közel egyharmadát két magánbiztosító, a Dovera és az Union tartja kézben. Az egy egészségbiztosítós modell bevezetésétől a kormányzat az egészségbiztosítási rendszerbe befolyó források hatékonyabb felhasználását várja.

MTI

hirdetés
Previous articlePro Civis: Sorozatosan megsértik a kisebbségi nyelvhasználati törvényt Szlovákiában
Next articleRévkomáromban tartott lakossági fórumot Vona Gábor