HAZA BELFÖLD Cseh tiltakozás a legionáriusok érsekújvári sírjainak megrongálása miatt

Cseh tiltakozás a legionáriusok érsekújvári sírjainak megrongálása miatt

804
hirdetés

Tiltakozó levelet küldött a szlovák belügyminisztériumnak a cseh védelmi tárca annak kapcsán, hogy Érsekújváron (Nové Zámky) a közelmúltban megrongálták a cseh legionáriusok sírjait és emlékművét.

    Az emlékhelyen csaknem száz cseh, morva és szlovák legionárius van eltemetve, akik Csehszlovákia megalakulása után a Kelet-Szlovákiába behatoló kommunista magyar Vörös Hadsereg elleni harcokban estek el 1919 tavaszán. Ugyancsak ebben a tömegsírban vannak eltemetve azok a magyar, orosz és német katonák, akik az első világháború idején az újvári katonai kórházban haltak meg – írja az Insider.cz cseh hírportál.
    A portál szerint a tiltakozó levelet Iveta Hlásecká, a cseh védelmi tárca hadi veteránokkal foglalkozó osztályának igazgatója írta alá és küldte el Pozsonyba. Az Insider egy más forrásból megtudta: Prága az esetet a hadisírok gondozásáról szóló cseh-szlovák szerződés súlyos megsértésének minősítette.
    A két világháború közötti időszakban emelt emlékmű túlélte a nácizmust és a szocializmust is. A közelmúltban azonban ledöntötték a kegyhely fő emlékművét.
    Az esetért az újvári városi hivatal vállalta a felelősséget. Peter Ágh hivatalvezető az Insidernek azt mondta, hogy félreértésről van szó. „Ezekről a sírokról nem volt tudomásunk. A sírok sehol sem voltak hadisírként nyilvántartva. A fő sírkő már rossz állapotban volt, ezért döntés született eltávolításáról” – nyilatkozta Ágh. Leszögezte: csak nemrégiben tudta meg, hogy az egykori legionáriusok sírjairól van szó, s mindent megtesz annak érdekében, hogy az emlékművet mihamarabb helyreállítsák.
    Ferdinand Vrábel történész a Milan Rastislav Stefánik Társaságtól az incidens mögött magyar szélsőségeseket gyanít. „Gejza Pischingert, Érsekújvár polgármesterét már évek óta figyelmeztetjük, hogy tarthatatlan és elhanyagolt állapotban vannak a csehszlovák légionáriusok sírjai. Nos, ez az eredmény” – jegyezte meg a portálnak nyilatkozva Vrábel.

MTI

hirdetés
Previous articleKönnyítene a nyugdíjasok elbocsátásán a szlovák kormány
Next articleA szlovák gazdaság stagnálására számít a cégek kétharmada az idén