HAZA BELFÖLD Csáky Pál lesz az EP Petíciós Bizottságának alelnöke

Csáky Pál lesz az EP Petíciós Bizottságának alelnöke

713
hirdetés

420260_342840109087144_1968046500_nCsáky Pált, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti (EP) képviselőjét választották csütörtökön délelőtt az EP petíciós bizottságának (PETI) alelnökének – közölte az MTI-vel Dunajszky Éva, a képviselő pozsonyi irodájának vezetője.

    A PETI emberjogi és kisebbségvédelmi szempontból az EP legfontosabb bizottságának számít, és a felvidéki magyarság számára rendkívüli súllyal bír. Egyebek mellett azért, mivel tavaly ez a bizottság tárgyalta a szlovák állampolgársági törvény rendelkezései kapcsán, az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) által beadott petíciót és a Benes-dekrétumokról szóló beadványt is.
„Nagyra értékelem ezt a gesztust, amellyel bevallom, nem számoltam. Az Európai Unió intézményeiben egyfajta tisztelet ez az ember által befutott politikai pálya iránt” – mondta megválasztására reagálva Csáky Pál. Rámutatott: megválasztásához a Fidesz delegációjának „kiváló” lobbizása és a CDU listáján Brüsszelbe jutott német EP-képviselők támogatása is hozzájárult. Mindkét részről megtisztelőnek tartja a támogatást.
A felvidéki magyar EP-képviselő szerint az, hogy a PETI alelnökévé választották, némileg módosítja majd az EP-képviselői poszt betöltéséhez kötődő terveit. „Több időt kell majd töltenem Brüsszelben, illetve az EU intézményeiben, mint eredetileg terveztem, mert egy ilyen funkció komoly szinten való ellátása sok odafigyelést igényel” – fejtette ki.
Csáky Pál az MTI érdeklődésére azt mondta: mivel maga a bizottság majd csak a jövő héten ül össze, először annak összetételével s elnökével kell megismerkednie, s csak azt követően derülhet ki, milyen konkrét – a felvidéki magyarság érdekérvényesítését célzó – lépések megtétele válik majd lehetővé a tisztségnek köszönhetően.
Az MKP EP-képviselője korábban elsődleges brüsszeli feladatának a felvidéki magyarokat ért jogsértések, egyebek mellett a kettős állampolgárság és a Benes-dekrétumok kérdésének rendezését jelölte meg, és azt hangoztatta, hogy az új összetételű EP-ben ismét fel kell vetni az őshonos európai kisebbségek jogállását rendező keretegyezmény kérdését.


MTI

fotó: facebook

hirdetés
Previous articleKiska kinevezte Robert Fico kormányának két új miniszterét
Next articleKörvonalazódik az első konfliktus Kiska és a Smer között