HAZA RÉGIÓ Csaba testvér a Martosi Szabadegyetemen

Csaba testvér a Martosi Szabadegyetemen

865
hirdetés

150712_1816_bojte2-900x300Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány működtetője, akinek neve a gyermekmentéssel forrt össze a martosi fesztiválon a tőle megszokott derűvel a fiataloknak Máriát állította követendő például és elszántságra, kitartásra buzdította őket, Isten országának építésére.

Elmondta, nem véletlen, hogy Krisztus anyja, a mi Boldogasszonyunk ennyire egybeforrt a magyar nemzettel, különösen a székelyek lelkületével.

Hiányzik a mai emberből a Máriás lendület, erre az életből hozott példákat sorolt fel sok humorral, biztatva hallgatóságát, hogy higgyenek az imádság erejében. Ne úgy álljanak az élet kérdéseihez, hogy mit nem lehet, hanem akaraterővel. Mária azért jó példa, hiszen mert Isten-gyermeket szülni, otthont teremteni, vállalni sorsát, bízott Józsefben, együtt kereste párjával a megoldást.

Szó volt a gyermekmentésről is: 22 év alatt több mint ötezer gyermekről gondoskodott 300 munkatársával, többségében női segítőivel közösen. Itt is fontos a csapat erősítése, a hit, hogy együtt, közösen sikerül a lehetetlen is.

A közösségi életet is érintette. Sepsiszentgyörgyben fiatalok tüntettek a himnusz éneklésével a decemberi hidegben napokon át. Amikor ő Déváról elment közéjük, a rendőrség sorfala állt a megyei tanács épülete előtt, velük szemben a több ezer fiatal, akik a magyar, székely, pápai, francia himnusz éneklésével emelték fel szavukat a magyar himnuszért és a székely zászló használatának hatalom általi büntetése ellen. Akkor a tömeghez szólva elmondta, amelyik magyar nem szereti a románokat, az nem jó ember, de ugyanígy az a román, aki nem fordul szeretettel és megértéssel a magyarok felé, árt Romániának. Végül a Miatyánk éneklése előtt azt javasolta, azért imádkozzunk, hogy Bukarestben az országházon is lobogjon a székely zászló, és az ima román változatát a rendőrök mondták csak vele, ezért elmondhatja, közösen fohászkodtak a román rendőrök vele a székely zászló tiszteletéért. „Ha jó a munkám, a verejtékem, adóm ennek az országnak, akkor legyen jó a himnuszom és a zászlóm is”, mondta Csaba testvér.

Előadása során még több az életből vett példával örvendeztette meg közönségét. Tündérkertet – Isten országát itt a Felvidéken is csak közösen szlovákokkal, zsidókkal, cigányokkal és magyarokkal lehet építeni, együtt, egymásban bízva. Figyelmeztetett, sok mindent adtunk egymásnak itt élő népek, nemzetek.

Ferenc pápát idézte, aki szintén a népek közti egység, szolidaritás és béke gondolatát tartja a legfontosabbnak.

A politikusokat arra intette, hogy egymás elleni acsarkodással ne űzzék el a fiatalokat, félrevert harangok zajában nem lehet derűsen családot alapítani, jövőt építeni.

A több száz fiatal Csaba testvért elragadtatással hallgatta, aki nagy tapsot kapott felszólalása végén, és amikor „visszatapsolták”, székely viccel búcsúzott.

Szavakkal nehéz leírni mindazt, amit ő át tud adni, Csaba testvér hallani kell!

Pogány Erzsébet, Felvidék.ma

MARTFESZT.SK

hirdetés
Previous articleJóváhagyta az EU a komáromi Duna-híd megépítését
Next articleAz MKP garanciákat vár Robert Kaliňák belügyminisztertől, hogy biztosítsa a bősiek biztonságát