HAZA BELFÖLD Bővülhet a kétnyelvűség gyakorlata a választásokon Szlovákiában

Bővülhet a kétnyelvűség gyakorlata a választásokon Szlovákiában

806
hirdetés

Várhatóan bővíteni fogja a magyar és a többi kisebbségi nyelv használatának gyakorlatát a választásokon az új szlovák választójogi törvény, mivel a Magyar Közösség Pártja (MKP) ígéretet kapott ezen irányú javaslatai figyelembe vételére a jogszabályt előkészítő belügyi tárcától – tájékoztatta az MTI-t Szigeti László a felvidéki magyar párt Országos Tanácsának elnöke szerdán.

A jelenleg tárcaközi egyeztetés szakaszában lévő jogszabályról az MKP küldöttsége a véleményezési eljárás keretében kedden folytatott egyeztetést a szlovák belügyi tárca törvényalkotó főosztályának illetékeseivel.
A tárgyalásra azt követően került sor, hogy felmerült, miszerint az új választójogi törvény nem számolna annak a gyakorlatnak a megtartásával, hogy azokon a településeken, ahol egy adott kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot, a kisebbség nyelvén írt választási értesítőket is kézbesítenek.
Szigeti László az MTI-nek nyilatkozva elmondta: sikerként értékelik a tárcánál folytatott tárgyalás eredményeit annál is inkább, mert annak során nem csak a jelenlegi gyakorlat megőrzésére kaptak ígéretet, hanem a választásokon a kétnyelvűség gyakorlatának a bővítésére is.
Kifejtette: azon felül, hogy a választóknak a választásokat megelőzően küldött általános tájékoztatók az érintett településeken továbbra is kétnyelvűek maradnak, a szavazólapok is részben kétnyelvűek lesznek. Ezen felül az államfőválasztásokon, a helyhatósági és megyei választásokon, valamint a népszavazásokon a jelöltek jegyzéke részben, a választási helység megjelölésével és a választás folyamatáról szóló helyszíni tájékoztatással, illetve a népszavazás kérdése pedig egészében két nyelven lesz feltüntetve, valamint a választói igazolványokat is két nyelven állítják majd ki az igénylő kérése alapján.
A törvénytervezet véglegesített változata már augusztusban a kormány elé kerül, az ősz folyamán hagyhatja jóvá a pozsonyi törvényhozás és az a jövő évtől léphet hatályba. Az új választójogi törvény a szaktárca tervei szerint átfedő jellegű, azaz eddigi szabályozásokat egy keretben összefoglaló jogszabály lesz. Amennyiben a törvényt jelenlegi változatában hagyják jóvá, az több takarékoskodási intézkedés mellett bevezeti a kampányszámlát, változtat a kampányokra felhasználható pénzösszegek maximumain, valamint részben visszaállítja a kampánycsend intézményét is.

MTI

hirdetés
Previous articleRekordösszegű zsebpénzt kapnak a német gyerekek
Next articleCsatáry-ügy – Szeptemberben folytatódhat a per Kassán