HAZA AUTÓVILÁG BMW 116d Efficient Dynamics: Takarékosságra hegyezve

BMW 116d Efficient Dynamics: Takarékosságra hegyezve

923
hirdetés

01Vannak dolgok földön s égen, amelyeket elképzelhetetlennek hittünk. Ilyen (volt) egy háromhengeres dízel béemvé, nem egészen másfél literes motorral. Mégis meglett, mint ahogyan nagyjából vele egy időben meglett az első fronthajtású bömbi is. Viszont már akkor szokni kezdtük a hasonló abszurditásokat, amikor anno a Porsche összeütött egy terepjárót… Úgyhogy jómagam is kellő higgadtsággal tértem napirendre afölött, hogy soros tesztautóm egy nem egészen 1500 köbcentis, háromcilinderes dízel BMW lesz, akármilyen furcsa is ezeket a szavakat egymás után kimondanom. Ja, és bónuszként olyan verzióban, amelyet a szerény alaphoz képest is picit lefojtottak… Becsületes neve 116d Efficient Dynamics Edition volt, amit majd a kellő helyen magyarítunk és értelmezünk. Ötajtós karosszériával, kézi váltóval és Urban Line szereltségben kaptam meg tesztelésre.

Alaktan

Formailag ez az 1-es széria nemrég frissített változata – és egyértelműen ez mutat a legjobban az eddigi generációk-frissítések közül. Itt már nincsenek femin vonások, nincs bumfordi orr, össze nem illő vesékkel és lámpákkal; harmonizálódtak a dolgok, magyarán ez kicsiben is egy igazi BMW. Hátul is szebb, karcsúbb lámpák váltották fel a korábbi lepényszerűeket; hozadékukat próbáljuk elképzelni például egy kék karosszérián… A bakancsos alapforma – hosszú orr, hátratolt/lecsapott kabin – egyébként maradt, de most fest igazán jól.  Ami pedig az Urban Line szereltség külső jegyeit illeti, az elülső sárhányón található emblémán kívül a matt krómozású hűtőrács és kipufogóvég érdemel említést.

Belvilág

Itt viszont eddig is rendben voltak a dolgok, ergó nem került sor látványos változásokra. Amikre mégis, azok inkább a szereltséget érintették; a BMW ugyanis azért (is) rokonszenves márka, mert nem sajnálja a kisebb modellektől a nagyobbak vívmányait. Így jelent meg az 1-es szériában is a tapipad az iDrive-tárcsa felületén, a vészhívó vagy például a hárompozíciós menetmódválasztó kapcsoló, amelyről majd később szólunk. Az Urban Line szereltség a beltérben jóval hangsúlyosabban van jelen – egyebek között bőr/textil kárpitozású ülések, sportkormány, fehér berakások és két színben választható hangulatvilágítás formájában.  A térkínálatról pedig a frissítés után nyilván nem tudunk sok újat mondani: maradt a kategóriában átlagosnak nevezhető utas-élettér, és a fő konkurensekénél valamivel kisebb málhatartó (Mercedes-Benz A: 341–1151 l, Audi A3 Sportback: 380–1220 l).

Az országúton

Mielőtt újfent szörnyülködni kezdenénk a három henger és a másfél liternyi köbtartalom fölött, vigaszként gyorsan elmondjuk, hogy van ennek az olajoskannának egy még gyengébb – 95 lovas! – változata is ebben a famíliában.  S hogy néha úgy éreztük: ez a motor van alattunk, annak a bevezetőben már említett és magyarításra váró passzus az oka. A 116d ugyanis – egyedül az egész 1-es motorpalettán – a takarékosságra végletekig kihegyezett Efficient Dynamics kivitelben is kapható. A motor ugyanaz, a hatfokozatú kézi váltó szintén –nincs tehát szó az egyes tesztekben emlegetett hosszabb áttételekről. A deciliterek és széndioxid-grammok lefaragását más trükkökkel érték el a konstruktőrök: picit alacsonyabbra ültették a karosszériát, alul rásrófoltak egy aerodinamika-javító lemezt, az áramvonalasított 16 colos felnikre pedig kisebb gördülési ellenállású gumikat húztak. Mindettől persze még nem támadt volna a fentebb leírt érzésünk, amit egyébként a számok is alátámasztanak (végsebesség: -5 km/óra, százas sprint: +0,1 s). Hanem a takarékossági buzgalom keretében kissé a motorba is belepiszkáltak, jelesül a szelepvezérlésbe és a turbófeltöltésbe. Vagy olyan trükköt is bedobtak, hogy az autó minden alkalommal ECO PRO üzemmódban indul (12. ábra); a másik két választási lehetőség, tehát a Comfort és a Sport már aktív beavatkozást igényel. Mindennek eredménye a standard 116d-hez képest papíron 7 decivel kisebb fogyasztás és kilométerenként 15 grammal kevesebb CO2-kibocsátás. Három egész négytized literről viszont álmodozni sem szabad, vagy legfeljebb csak azt. A váltóról és a motorról még annyit, hogy az előbbi működhetne precízebben is, az utóbbi pedig a nagyon jó zajszűrésnek köszönhetően jórészt kívül hagyja a kerregő hangot. Nagyglobálban pedig – azért végül is hozza ez az egyes bömbi, ami egy majdnem-belépő verziótól elvárható. Takarékosnak pedig tényleg takarékos, hiszen reális körülmények között is bőven befértem 5 liter alá. Márpedig – bár talán már mondtam – ezzel a modellel elsősorban ez volt a cél…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1496 cm3
Teljesítmény: 85 kW (116 LE)@4000
Nyomaték:   270 Nm@1450–2250
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 195 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,4 s
Csomagtér:  360–1200 l
Gyári átlagfogyasztás: 3,4 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 89 g/km
Üzemanyagtartály: 52 l
A modellcsalád induló ára: 22 300 €
A tesztelt típus induló ára: 24 800 €
A tesztautó ára: 34 062 €

 

dunataj.sk

 

 

 

 

hirdetés
Previous articleA dél-komáromi „hídember”
Next articleŐk már biztosan ott lesznek Gombaszögön!