HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Berlusconit adócsalásért másodfokon is elítélték

Berlusconit adócsalásért másodfokon is elítélték

861
hirdetés

A milánói fellebbviteli bíróság szerdán megerősítette az úgynevezett Mediaset-per első fokú ítéletét, amelyben adócsalás vádjával tavaly négy évre ítélték Silvio Berlusconit.

Mivel a bűncselekmény 2006 előtt történt, a négy évből hármat automatikusan elengednek.
Az ítélet öt évre eltiltotta közhivatal viselésétől Berlusconit, aki a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke és a római parlament szenátora.
Az egykor Berlusconi, most gyerekei által irányított Mediaset televíziós csoport a vád szerint 2001-2003 között adócsalást követett el be nem fizetett közvetítési jogdíjakkal. A vád szerint Berlusconi vállalata összesen 280 millió eurót keresett feketén.
A tizenegy személy elleni perben szintén vádlottként szereplő Frank Agrama amerikai producer esetében is megerősítették a tavaly első fokon kiszabott három év büntetést, valamint Fedele Confalonieri, a Mediaset-elnöke felmentését is. Berlusconinak és a többi elítéltnek összesen tízmillió eurót kell azonnali hatállyal befizetnie az olasz adóhivatalnak.
A másodfokú ítélet tíz éve tartó pert zárt le, de a végső szót a Semmítőszék mondja majd ki, melynek harmadfokú döntése az év vége előtt várható.
Berlusconi római otthonában, a Grazioli-palotában várta az ítéletet a PdL vezetőségével. A párt politikusainak kijelentései szerint Berlusconi „felelős és az ítéletért nem fogja felborítani az egy hete megalakult Letta-kormányt”.
„Az ítélet várható volt. A milánói bírák elfogultak Berlusconival szemben” – hangoztatta nyilatkozatában Niccolo Ghedini, Berlusconi védőügyvédje. Arra emlékeztetett, hogy a Semmítőszék május 6-án elutasította Berlusconi kérelmét a per más bíróságra való áthelyezéséről. Ghedini szerdán ismét a bíróság elfogultságára hivatkozva a per elhalasztását kérte, de ezt a milánói bírói testület megtagadta.
„A milánói bíróság kivégzőosztag” – hangoztatta Alessandra Mussolini PdL-politikus.
Az 5 Csillag Mozgalom szorgalmazta Berlusconinak a szenátusból való azonnali kizárását.

MTI

hirdetés
Previous articleÚjraalakult az amerikai kongresszus magyar törvényhozói csoportja
Next articleKI VAGY A MENNYEKBEN?