HAZA BELFÖLD Berényi: Van ereje és támogatottsága a Felvidéken a magyar politizálásnak, s azt...

Berényi: Van ereje és támogatottsága a Felvidéken a magyar politizálásnak, s azt Brüsszelben is folytatni kell

794
hirdetés

A megyei és az államfőválasztás is megmutatta, hogy a Felvidéken van igény a magyar politizálásra, mert annak van támogatottsága és ereje, így azt uniós szinten is folytatni kell – jelentette ki Berényi József a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a szlovákiai magyar párt európai parlamenti kampányának nyitó rendezvényén szombaton Galántán.

    A Változtass Európán! című rendezvényen Berényi József azt hangoztatta: a tavaly őszi – a magyar párt számára sikert hozó – megyei választások és az államfőválasztás – amelyen az MKP jelöltje, Bárdos Gyula öt százalék feletti eredményt ért el – megmutatta, hogy a Felvidéken van igény a magyar politizálásra, s így azt uniós szinten is folytatni kell. Rámutatott: rendkívül rossz helyzet állna elő, ha a felvidéki magyarságnak nem lenne saját képviselete az Európai Parlamentben (EP), mivel akkor a helyi közösségről, s annak gondjairól mások adnának hírt Európának.
    Bauer Edit és Mészáros Alajos személyében az MKP-nak jelenleg két képviselője van Brüsszelben. Felmérések szerint a Szlovákiában május 24-én megrendezendő EP-választáson ismét legfeljebb két jelöltjük bejutására lehet számítani. Ugyanakkor a felvidéki magyar párt választási listáján – a Szlovákiára eső kvótának megfelelően – 13 jelöltet szerepel. A kampánynyitó rendezvényen mindegyikük bemutatkozott.
    Az MKP jelöltlistáját Csáky Pál, az MKP volt elnöke, a párt jelenlegi elnökségi tagja vezeti. Csáky az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a közelgő választás fő kérdése, hogy milyen irányba fog fejlődni Európa, és hogy „megtanul-e végre odafigyelni” az őshonos kisebbségeire, valamint az is, hogy ebben a folyamatban ott lesz-e a felvidéki magyarság képviselete.
    Az MKP EP-listáján második helyen szereplő Farkas Iván azt hangoztatta: legfőbb célja, hogy csökkenteni tudja a különbséget az „EU keménymagja” és a periféria között, úgy hogy Dél-Szlovákiát mihamarabb sikerüljön felzárkóztatni az unió átlagának, majd a „fejlett Európának” a szintjére.
    Az MKP európai parlamenti képviselőjelöltjeinek részletes programját már áprilisban bemutatták, annak súlyponti témái között az Európai Unió kohéziós politikájának hangsúlyosabbá tétele, a leszakadó régiók felzárkóztatása és a kisebbségek védelmét célzó európai jogi normák erősítése szerepel. A hatályos szlovákiai szabályozás alapján az EP-választásokon jelölteket indító pártoknak legalább 5 százalékos támogatást kell szerezniük ahhoz, hogy jelöltjük vagy jelöltjeik bejussanak az EU döntéshozó testületébe.


MTI

hirdetés
Previous articleTovábbra sem tisztázódott: Fejlődik, vagy leépül a komáromi telefongyár?
Next articleEkeli Majális – csaknem tíz év után