HAZA HÍR-MIX Továbbra sem tisztázódott: Fejlődik, vagy leépül a komáromi telefongyár?

Továbbra sem tisztázódott: Fejlődik, vagy leépül a komáromi telefongyár?

880
hirdetés

Hétfőn Dél-Komáromban rendkívüli üzemi nagygyűlésen búcsúzott a Nokia és bemutatkozott a Windows

rfrfrfrfrA Nokia hivatalos blogján, a Nokia Conversations weboldalon Steve Ballmer és Stephen Elop nyílt levélben közölte, hogy a Microsoft felvásárolta a céget. A két cég két és fél éve dolgozik közösen, akkor kezdte a Nokia a Windows Phone rendszert használni, amit azóta kizárólagos operációs rendszerré tett saját okostelefonjain, kizárva a régóta halódó Symbiant. A felvásárlás híre nem újdonság, nagyjából egy éve beszélik, hogy ez bekövetkezik, azonban ma vált hivatalossá az információ. A Microsoft nem kevesebb mint 3,79 milliárd eurót fizet a Nokiáért, az egyéb licenszek pedig további 1,65 milliárd euróba kerülnek. A felvásárlással a redmondi cég azonban nemcsak a Windows Phone modelleket veszi át, hanem az Asha-t is, tehát a komplett Nokia termékcsaládot, a hardvereket, a gyártást és a szolgáltatásokat.

A Microsoft a Nokiával lényegesen sikeresebb partnerséget tudott ápolni, mint korábban akár a Motorolával, akár az LG-vel, mely mindkét esetben nagyon gyorsan kudarcba fulladt. A felvásárlással egyelőre biztosan életben marad a Windows Phone és a Nokia is. Az egyértelmű, hogy a PC nem halott, és még sokáig velünk marad a jelenlegi formájában, de a platform legfőbb gondviselője, a Microsoft számára ez már csak a múltat jelenti. Stephen Elop, a Nokia korábbi ügyvezetője a cége beolvasztása után ügyvezető alelnök lett a Microsoft eszközökért felelős divíziójában, és azt nyilatkozta a fejlődő piacokkal kapcsolatban, hogy a felhasználók döntő többsége eddig sem, és ezután sem fog PC-t használni. Elop szerint az ilyen régiókban az emberek nem használtak még Windowst vagy Office-t, és nem is igen fognak. Sokkal valószínűbb, hogy a Skype-pal találkoznak életükben először. Ez a gondolatmenet tökéletesen illeszkedik Satya Nadella ügyvezető filozófiájába, aki a Microsoftot kifejezetten a mobil és a felhő témája felé akarja terelni. A múlt hét végén lezajlott eredményértékelő konferencián Nadella múlt időben említette, hogy részt vettek a PC-s piacon. Mint mondta, most egy olyanba vágtak bele, ami a PC-s ágazattól sokkal nagyobb. A Microsoft jövőjével kapcsolatban gyakran emlegetik a Nokia Lumia 2520-at példaként, ami sokkal életszerűbb és modernebb megközelítésnek bizonyulhat a Surface tableteknél. Mostanában szó esett egy tabletszerűbb Surface Miniről is, egyet azonban a legtöbben biztosra vesznek: a redmondiak a fogyasztói piacon nem próbálkoznak többé PC-szerű megoldásokkal. A hangsúly a mobiltechnológiai innováció mielőbbi felgyorsításában rejlik. Valószínűleg ezeket a készülékeket gyártja majd a dél-komáromi üzem.
– Partnereinkkel együttműködve továbbra is az innováció felgyorsítására fektetjük a hangsúlyt a mobiltechnológia és a felhőszolgáltatások területén – mondta a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella. A cégtől kapott közlemény alapján a Microsoft az ügylet keretében minden meglévő Nokia-készülékre garanciát vállalt. A Microsoft a világ legnagyobb számítástechnikai eszközszállító és szolgáltató cége. Termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve a felhőalapú lakossági és vállalati szolgáltatásokon át az összetett hálózati, üzleti szoftverekig terjed. Mára a világ több mint kilencven országában van jelen, dolgozóinak száma nyolcvanezer fő. A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, dolgozóinak létszáma megközelíti a kétszáz főt, partnerprogramjában 2200 magyarországi vállalkozással működik együtt. A gyári nagygyűlésen konkrét fejlesztési tervekről, leépítésekről nem esett szó, a prognózisok a gyárfejlesztés képét vetítik előre.

DUNATÁJ HETILAP

fotó MTI

hirdetés
Previous articleFerencsik István: Májusi táplálkozás
Next articleBerényi: Van ereje és támogatottsága a Felvidéken a magyar politizálásnak, s azt Brüsszelben is folytatni kell