HAZA BELFÖLD Berényi: Aktualizálni kellene a magyar-szlovák alapszerződést

Berényi: Aktualizálni kellene a magyar-szlovák alapszerződést

739
hirdetés

Felül kellene vizsgálni és a megváltozott körülményekhez igazítani a magyar-szlovák alapszerződést, amelynek megkötésére csaknem húsz éve került sor – jelentette ki Berényi József a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke hétfőn Pozsonyban.

    Az MKP politikusa ezt azután mondta, hogy egyeztetést folytatott az első hivatalos pozsonyi látogatásán tartózkodó Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszterrel, aki a szlovák kormány képviselőivel tartott találkozója után beszámolt a felvidéki magyar párt politikusainak a kétoldalú tárgyalások témáiról.
    Az MKP elnöke szerint az alapszerződés aktualizálására leginkább amiatt lenne szükség, mert a megkötése óta eltelt időszakban – amely a helyi magyarság 110 ezres lélekszámcsökkenését hozta magával – megváltoztak a felvidéki magyarság megmaradásának alapfeltételei, s ma a közösségnek megmaradásához intézményi és pénzügyi keretei bővítésére van szüksége.
    „Ez egy hosszú tárgyalási folyamatot feltételez majd a két ország között” – mutatott rá Berényi, hozzátéve: az alapszerződés felülvizsgálatának szükségességéről Navracsics Tiborral is beszéltek, aki ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják ennek lehetőségeit.
    Navracsics Tibor az MKP vezetőivel folytatott egyeztetését követő sajtótájékoztatón a tárgyalások eredményeit összegezve kijelentette: Magyarország és Szlovákia között jók a kapcsolatok, azok minősége megengedi, hogy a problémákról is nyíltan szó essen. Elmondta: a magyar-szlovák párbeszédben részt vevő mindkét félben megvan a jóakarat, az eltérő megítélésű kérdésekben azonban intenzív párbeszédre van szükség, amiről most megegyezés született.
    Az MTI-nek a szlovák állampolgársági törvényről folytatott kétoldalú szakmai szintű egyeztetés helyzetére vonatkozó kérdésére válaszolva azt mondta: erről a kérdésről is szó volt, azonban a kérdés megoldásáig „még hosszú tárgyalásokra lesz szükség”.
    Navracsics Tibor és Berényi József megbeszélésén a helyi magyar közösséget érintő aktuális problémákról is szó esett. Többek között arról, hogy a Szlovákiában működő magyar közművelődési szervezetek anyagi gondokkal küszködnek, minthogy nem kapnak elegendő támogatást a szlovák költségvetésből, és arról is, hogy a szlovák oktatásügyben zajló szerkezeti átalakítás sok esetben veszélybe sodorhatja az alacsony diáklétszámú falusi magyar iskolákat.
    A megvitatott témák kapcsán és az aktuális gondokról szólva a tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány minden támogatást megad az MKP-nak és a felvidéki magyarság képviselőinek, hogy a szabályozások kialakításánál érvényesíthessék érdekeiket.

MTI

hirdetés
Previous articleTízéves fennállását ünnepelte a gútai református gyülekezet
Next articleJúliustól dolgozni kell a jövedelempótló segélyért Szlovákiában