HAZA BELFÖLD Az új jövedelemadó-törvényről tárgyal a pozsonyi parlament

Az új jövedelemadó-törvényről tárgyal a pozsonyi parlament

821
hirdetés

Megkezdődött a szlovák jövedelemadó-törvény széleskörű módosításának vitája a pozsonyi parlamentben pénteken.

    A szlovák parlamenti ellenzék által, valamint szlovákiai vállalkozói körökben is sokat bírált jogszabálytervezet a társasági nyereségadó mértékének csökkentésével, valamint az elvárt adó intézményének bevezetésével is számol. Ez utóbbi Szlovákiában a vállalati licensz nevet viseli majd.
    A pénzügyi tárca által előterjesztett jogszabályban megfogalmazott intézkedések miatt parázs, akár többnapos vitára van kilátás, ám tekintettel a pozsonyi parlamentben uralkodó erőviszonyokra, arra, hogy a Robert Fico vezette kormánypártnak a baloldali Irány – Szociáldemokráciának (Smer-SD) a 150 fős pozsonyi törvényhozásban 83 képviselője van, a jogszabály, változatlan formában való elfogadása várható. Erre utal az is, hogy a módosítások jövő januártól lépnének hatályba, s azok hatásaival már a jövő évi költségvetés tervezet is számol, amelyet októberben hagyott jóvá a kormány, és amelyről a parlamenti képviselők várhatóan a jövő héten szavaznak.
    Az egyik tervezett módosítás, hogy jövő januártól a jelenlegi 23 százalékosról 22 százalékosra csökken a társasági nyereségadó. Ezt a tervet az ellenzék sem bírálja, de nem tartja elégségesnek a csökkentés mértékét. A társasági nyereségadó szintjét az idén januártól emelte 23 százalékra a korábbi 19 százalékról Robert Fico kabinetje, amely az idén ettől 300 millió euró többletbevételt várt. Az, hogy az intézkedés milyen mértékben váltotta be a hozzáfűzött reményeket csak jövő tavasszal, az idei adóbevallások számainak ismeretében derül majd ki. Az viszont tény, hogy még a jelzett adócsökkentést követően is a visegrádi négyek csoportjában Szlovákiában marad a legmagasabb a társasági nyereségadó mértéke.
    Az új jogszabály vállalati licensz néven bevezetné az elvárt adó intézményét is. Ez egy olyan járulék lenne, amelyet a veszteséget kimutató vagy nullszaldós és így adót nem fizető vállalatoknak kell befizetniük az államkasszába. A járulék éves összege az egyes vállalati formák, illetve a cégek bevételének függvényében 480 eurótól (mintegy 140 ezer forint) közel háromezer euróig (mintegy 900 ezer forint) terjed. Az adó legmagasabb összegét az évi fél millió eurónál magasabb bevételt kimutató cégeknek kell majd befizetniük az államkasszába. A vállalati licenszet először 2015-ben kell befizetniük az érintetteknek a 2014-es adóév eredményei alapján. Az intézkedéstől megközelítőleg évi 112 millió euró többletbevételt remél a szaktárca.

MTI

hirdetés
Previous articleTájház nyílt Szőnyben
Next articleJanuárra készülhet el az MKP autonómia koncepciója