HAZA RÉGIÓ Tájház nyílt Szőnyben

Tájház nyílt Szőnyben

1145
hirdetés

18Régi tárgyakon keresztül elevenedik meg a múlt egy szőnyi családi házban. A néprajzi-történelmi tárlaton több kort is megismerhetnek a látogatók. A kiállítás létrehozóját, Szőnyeg Artúrt már gyermekkorában is érdekelte a történelem, régi pénzérméket, kitüntetéseket gyűjtött, míg édesapjától sokat tanult az 1956-os eseményekről. Ekkor kezdődött a hadkultúra iránti érdeklődése.

– 12 éve kezdtem eladni vagy elcserélni a pénzgyűjteményemet. Lányom adta az ötletet, hogy ne csak fegyvereket, bajonetteket vegyek, hanem a huszárokat, a Horthy- és a német katonát állítsam össze életképszerűen – nyilatkozta Szőnyeg Artúr.

Az ingyenesen látogatható tárlaton elsősorban a család, a barátok és más gyűjtőtársak tárgyai kaptak helyet.

A kiállításnak otthont adó házban eredetileg Szőnyeg Artúr feleségének keresztanyja, Halovics Gizella lakott. A ma 87 éves idős hölgy tiszteletére rendezték be a konyhát, melynek belső terét Csapucha Árpád etnológus segített összegyűjteni és kialakítani.

E gyűjteményen kívül két hasonlóról tudok itt Komáromban. Közülük az egyik magánkézben van, a másik pedig a Klapka György Múzeum tulajdonában. Az intézmény viszont hely híján nem tudja kiállítani. Bár néprajzkutatóként ismerek Komáromban több olyan autentikus épületet is, melyek megfelelnének tájháznak, mégis nyugodtan kijelenthetjük, hogy városban jelenleg nincs még egy ehhez hasonló tárlat – tudtuk meg a Kuny Domokos Múzeum etnológusától.

A tárgyak az egykori paraszti társadalom ízlésvilágát tükrözik. A konyhában látható bútor, takaréktűzhely, valamint számos használati tárgy és több hagyományos, népi falvédő, a szakrális elemek közül pedig nem hiányozhat a szenteltvíztartó és a kereszt sem.

A belső szobában történelmi kiállítás kapott helyet. Az időutazás az 1848-49-es forradalom és szabadságharctól kezdődik, majd következik a Monarchia kora, illetve a második világháború. Mindezt jelképesen kettéosztja egy Trianon kép, ami nem véletlenül kapott helyet a fal közepén. Ezenkívül láthatunk itt lőszeres ládát, bajonetteket, puskákat, bunkerlámpákat és kulacsokat is.

Szőnyeg Artúr a jövőben bővíteni szeretné a kiállítást, ezért szívesen fogadja a további felajánlásokat.

komarom.hu
Galéria: Tájház nyílt Szőnyben

hirdetés