HAZA DUNATÁJ Az óriásharcsa „legyőzőjével” beszélgettünk

Az óriásharcsa „legyőzőjével” beszélgettünk

1376
hirdetés

OÚgy tűnt, a pontyozásból nem lesz semmi. Este tíz óra elmúlt, kapás sem volt, a Holt-ág medrében hiába ázott a nyolc szem kukorica. Azután egy rövid pedzés után szinte elszabadult a pokol. Hatalmas rántás és megfékezhetetlenül vitte a damilt a hal.
Életem első igazán nagy hala egy 18-20 kg-os, 120 cm-es ponty volt. Kihoztam a partra, megsimogattam, le sem Omértem, adtam egy puszit a homlokára és visszaengedtem – meséli Szűcs Gyuri bácsi, aki szombaton délelőtt (6/7/2013), egy nappal a kapitális halfogás után is szinte remeg, amikor a csütörtök estéről faggatom.
– Egy megszokott baráti körrel járok horgászni, odahaza sincs baj ebből, mert a feleségem is nagy pecás. Már éppen azon gondolkodtam, hogy összepakolok, amikor váratlanul bejelzett a bot, s a beakasztáskor megéreztem, hogy ez egy nagy küzdelem lesz. Elmúltam hetven, mit mondjak, több mint egy órán át fárasztottam a halat, ráadásul új botom volt, amely állítólag 40 kg-os terhelést bír. OÉreztem, hogy ez sokkal több annál. Végül már Ivicsics Bandi barátom autójához kellett támaszkodnom, annyira elfáradtam. Érdekes volt, hogy valójában a hal már nem is küzdött olyan nagyon, viszont éreztem, hogy hatalmas súlya van. Amikor még a feje nem bukkant fel a vízből, kígyózó mozgásán láttuk, hogy van vagy két
méter. A partra vonszolását már együtt végeztük, de mindannyian meglepődtünk az óriás harcsa méretein, hiszen hossza 258 centiméter volt, súlya megközelítette a mázsát, a mérleg mutatója ugyanis 93 kg -ot mutatott. Talán egy órán át néztük a hatalmas halat, mire erőt gyűjtöttünk és becipeltük a kocsiba. Hogy mi lett a sorsa? A fejét elvittük preparátorhoz, szeptemberre, a 71. születésnapomra lesz kész. A nyúzás után a halat feldaraboltuk, szétosztottuk a javát, a többi pedig ment a mélyhűtőbe. Gyuri bácsi mosolyogva meséli, hogy Hemingway öreg halásza jutott az eszébe, amikor a harcsával küzdött, de az ő esete mégis más, hiszen hazavitte a fogást.
Gyuri bácsi szeint ez az öreg halász és a nagy hal esete volt.

J.I.
Miškó István felvételei

DUNATÁJ HETILAP/dunataj.sk

hirdetés
Previous articleA klorózist kiváltó tünetekről
Next articleAz aranycsapat utánpótlásának sikerét a nagy dunai árvíz mosta el