HAZA HÍR-MIX Augusztus végén Komárom szívében a jelszó: Komálom…!

Augusztus végén Komárom szívében a jelszó: Komálom…!

578
hirdetés

A széleskörű összefogásnak és a támogatóknak köszönhetően augusztus 26-28-án az idén háromnapossá bővült, ingyenes VIII. Komálom Gyerkőcfesztiválban lehet részük azoknak a családoknak, amelyek Komárom belvárosában akarnak új élményekkel gazdagodni. Mivel 29-e munkaszüneti nap, ezért a hétfő esti koncerteket is önfeledten élvezheti majd a remélhetőleg ismét sok látogató. Minderről a főszervező Villa Camarum Polgári Társulás két „motorja“, Kiss Réka és Hanusz Szilvia a Zichy pont Közösségi Központban július 13-án tartott sajtótájékoztatón számolt be a média képviselőinek.

Hanusz Szilvia és Kiss Réka, a Villa Camarum PT két „motorja”

Kiss Réka, a hétfős társulás elnöke hangsúlyozta: az, hogy immár nyolcadszor valósulhat meg az egykor nullás befektetéssel indított fesztivál, nagy mértékben annak is köszönhető, hogy a tettre kész alapcsapathoz időközben egyre több partner és támogató csatlakozott, akik hitték, hogy e kezdeményezésből jó dolog sülhet ki.

Mint mondta: az eredeti szándékukhoz híven továbbra is az új színezetet kapó, hagyományos értékrend a fő mozgatórugójuk.

Azon mindig felettébb szívesen látják a helyi vagy környéken élő kézműveseket, az élő zenét szolgáltató együtteseket, a báb- és népi fajátékokat, illetve a további értékteremtőket. Az árusok közül azonban rendre visszautasítják a gagyit, bóvlit kínálni akaró jelentkezőket, és csak azoknak adnak helyet, akik például ízletes pékárut, kemencés lepényt, vásári hangulatot idéző vattacukrot árusítanának, és cserébe például ételjegyekkel kedveskednek a szereplőknek.

Egyre többen hitték, hogy e kezdeményezésből jó dolog sülhet ki…

Azt is kiemelte, hogy az egyszeri Covid-os kihagyás után, az idén háromnapossá terebélyesedett a gyerkőcfesztivál, amit a társulásuk „legkedvesebb gyerekének“ nevezett, hiszen azt közösen ötletelve, a nulláról építették fel. Mivel augusztus 26. (szombat) a közelben tartandó Operettfesztivál zárónapja lesz, ezért ők 15-18 óra között, az Anglia park Rév-Magyar Kultúra Házához közeli részébe csendesebb felvezető műsorral várják majd az érdeklődőket. Ahogy az a mellékelt részletes műsorban is olvasható: a képzőművészeti kuckótól a hangosítás nélküli gyermektáncházakon át, játszópark, mesesarok, könyvkuckó és több kézműves fogalakozás áll majd a piknikezők rendelkezésére.

Majd a főnapnak számító vasárnap az Anglia park további részeiben, valamint a Klapka téren, a Tiszti Pavilon udvarán, a közeli Szabadidőközpont udvarán, és a Belső körút lezárt szakaszán is áll majd a bál.

Ki-ki a saját érdeklődése szerint válogathat a jobbnál jobbnak ígérkező koncertek, természetvédelmi barangolások, könyves kvízek, ügyességi versenyek és Komárom élsportolóival (a Riszdorfer-fivérekkel, Tarr Györggyel stb.) együtt megrendezendő, játékos öttusa közül.

Ismét lesz állatsimogató, mentő-, rendőr- és tűzoltókocsi-bemutató, szabadtéri festészet, interaktív vadászati és erdészeti bemutató, íjászkodás, versenykocsi-kiállítás, Városháza-vizit, gólyalábas óriásbábos és bábszínházi előadás, kerekítő foglalkozás az apróságoknak, több méretes népi fajáték… Mi tagadás, én „örökifjúként“ aznap legjobban az este fél nyolckor kezdődő, látványos tűz-showt várom, amikor a tűzisten gyermekei jönnek el közénk.

Kiss Réka: „E fesztivál a társulásunk legkedvesebb gyermeke…”

Hétfői ráadásként 17 órától a több nemzedék nagy kedvencének számító, budapesti Kaláka együttes családi koncertjén, 19,30 órától pedig Csík János és a Mezzo zenekar többféle zenei stílust ötvöző koncertjén vigadhatnak majd a fesztiválozók. Mindkét nagyszínpadi koncertnek a Klapka tér ad helyet.

Jó hír az is, hogy másnap munkaszüneti nap lesz, tehát marad idő kipihenni a háromnapos banzáj fáradalmait.

A várható műsor ismertetése után Hanusz Szilvia, az elnöki jogkörrel szintén rendelkező „pályázatíró tudor“ örömmel nyugtázta, hogy a kezdeti pénztelenség után előbb a Kultminor és Komárom város vált a fő támogatójukká, immár második alkalommal pedig a MOL-ÚJ EURÓPA Alapítvány a kiemelt támogatójuk, vagyis annak a Határtalan Nyár 2023 című programsorozata részeként valósulhat meg ez ez a fesztivál.

Hozzátette: a Nemzetpolitikai Államtitkárság, illetve a Bethlen Gábor Alap Zrt. a társulásuk folyamatos működését támogatja, az Egressy Béni VMK pedig közvetett módon, így a háttér és a kellékek biztosításával, valamint rossz időjárás esetén az intézmény épületébe való befogadásukkal segíti a munkájukat. Köszönetet mondott mindennemű támogatásért, beleértve a városi nyugdíjasklub önkénteseinek és immár másodízben a vadászoknak is a közreműködését.

„Örvendetes ez a széleskörű összefogás és az, hogy sokan magukénak érzik ezt a környékünkön egyedülálló fesztivált, amelyre mintegy száz kilométeres körzetből szoktak érkezni résztvevők. Mivel az eltelt  évek során már bizonyítottunk, a támogatók szemében is hitelesnek bizonyulunk, ami megkönnyíti a szükséges anyagi feltételek előteremtését és neves előadók meghívását is“

– fogalmazott végül Szilvia.

Hanusz Szilvia köszönetet mondott mindennemű támogatásért

A VIII. Komálom Gyerkőcfesztivál teljes műsora

Augusztus 26. (szombat), Anglia park:

15.00 – 18.00 – VILLA CAMARUM PT: „Színek, formák, Komárom“ – képzőművészeti kuckó a lokálpatriotizmus jegyében
15:00 – 18.00 – Air Track Street Generation, bemutató
15.45 – 16.45 – HÁROMPATAK zenekar – gyermektáncház
17.00-18.00 – SLOVENSKÍ REBELI: gyermektáncház

15.00-18.00 – VIRGONCKODÓ játszópark: nagyméretű fajátékok és óriásbuborék

15.00-18.00 – kézműves foglalkozások a hagyományos népi mesterségek jegyében
15.00-18.00 – VILLA CAMARUM PT: nagyméretű népi fajátékok
15.00-18.00 – ÉS?! Színház: mesesarok és könyvkuckó.

Augusztus 27. (vasárnap), Anglia park – zenevölgy:

16.00 – ALMA zenekar
17.30 – BELVÁROSI BETYÁROK zenekar

Anglia park:

14:00-18:00 – FUTURA Kalanddoboz, a Szigetköz házhoz jön: interaktív természetvédelmi barangolás
14:00-18:00 – ZOO PARK – állatsimogató
14:00-18:00 –NAGY ÉVA képzőművész – szabadtéri festészet
14:00-18:00 – kézműves foglalkozások a hagyományos népi mesterségek jegyében
14:00-18:00 – VADÁSZOK a gyermekekért! – interaktív vadászati és erdészeti bemutató gyermekeknek
14:00-18:00 – ugrálóvárak gyermekeknek
14:00-18:00 – NAGY IMRE: íjászat
14:00-18:00 – SZINNYEI JÓZSEF KÖNYVTÁR: Kvíz mindenkinek és interaktív olvasókuckó gyerekeknek

Klapka tér:

14:00 – 18:30 – nyílt nap a városházán
14:00 – 18:30 – versenyautók kiállítása
15:00 – VAGA BANDA: gólyalábas óriásbábos előadás
16:00 – Divadlo JAJA: Chlapček a divoška – bábelőadás

17:30 – CSODAMALOM Bábszínház: Mazsola – bábelőadás
19:30 – A TŰZISTEN GYERMEKEI – tűzshow

Tiszti Pavilon – udvar:

16:15 – BÁBUCI Bábszínház: A nyuszika piros pöttyös labdája – bábelőadás a legkisebbeknek
17:15 – VÍGH-BODA MARCSI – Kerekítő foglalkozás
14:00-18:00 – VILLA CAMARUM PT: nagyméretű népi fajátékok

A Belső körút lezárt szakasza:

14:00-18:00 – BC KOMÁRNO: kosárlabda, ügyességi versenyek, játékok
14:00-18:00 – mentő-, rendőr- és tűzoltó autó bemutatója
14:00-18:00 – KOMÁROMI SZABADIDŐKÖZPONT: játékos öttusa Komárom élsportolóival

Augusztus 28. (hétfő), Klapka tér:

17.00 – KALÁKA együttes családi koncertje
19.30 – CSÍK JÁNOS ÉS A MEZZO zenekar koncertje.

INFO: villa.camarum@gmail.com, +421 905 498 911.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleRendkívüli ülést tartott a Nyitra Megyei Önkormányzat
Next articleA komáromi rendőrség két órán belül elfogta azt a 19 éves fiatalt, aki robbantással fenyegetőzött