HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Átvállalja tagjaitól a közúti bírságokat egy polgári társulás

Átvállalja tagjaitól a közúti bírságokat egy polgári társulás

935
hirdetés

Júliustól Szlovákiában is megkezdi tevékenységét egy Csehországban alakult polgári társulás, amely azt ígéri: éves tagdíj fejében „megvédi” a sofőröket a rájuk kirótt közúti bírságok terheitől – közölte a pozsonyi Pravda pénteken.

A Csehországban már több ezer taggal rendelkező egyesület vállalja a közlekedési kihágások miatt megbírságolt sofőrök jogi képviseletét. Azt ígéri tagjainak, hogy amennyiben nem sikerül semmissé tennie a tagjaira kirótt büntetésről hozott rendőrségi határozatot, átvállalja a bírság megfizetését.
Szlovákiában 100 eurós éves tagdíj megfizetése után júliustól léphetnek be a sofőrök a jogvédő egyesületbe. Az évi 100 euró fejében a társulás csaknem teljes körű „védelmet” ígér tagjainak a közlekedési kihágások miatt megítélt bírságokkal szemben.
A szervezet szerint a jogvédelem (és annak sikertelensége esetén a bírság megfizetése) olyan esetekre vonatkozik, mint amilyen a gyorshajtás, a szabálytalan előzés, a vezetés közben való telefonálás, a biztonsági övek használatának elmulasztása vagy bármely más közlekedési kihágás. Kivételt képez, ha a megbírságolt személy balesetet okozott, vagy alkoholos, illetve más tudatmódosító szer hatása alatt volt a szabálytalanság elkövetésének pillanatában.
A jogvédő egyesület, amely Csehországban a www.jaknapokuty.cz weboldalon tájékoztat a tagság feltételeiről és annak előnyeiről, azt ajánlja ügyfeleinek, hogy amennyiben a rendőrök közlekedési kihágás miatt megbüntetik, a bírságot ne fizesse ki helyben, annak elkövetését ne ismerje el, és kérje, hogy ügyét kihágási eljárás keretén belül rendezzék. Ezt követően a szervezet meghatalmazást kér az ügyféltől, és ennek alapján látja el annak képviseletét az eljárás során.
A kezdeményezés, amiatt jött létre, hogy egyre több a hatalmától „megittasult” rendőr, s erre gyakran azok a gépkocsivezetők fizetnek rá, akik nem képesek megvédeni magukat, nem ismerik a vonatkozó törvényeket – nyilatkozta az egyesületről annak képviselője Rastislav Prachar a Pravdának.
A kezdeményezéssel kapcsolatban egyelőre semlegesen foglalt állást a szlovák rendőrség. Amennyiben valakinek kétségei vannak a bírság kiszabásával kapcsolatban, az ellenőrzést végző hatósághoz fordulhat – mondta az ügy kapcsán Michal Slivka, az országos rendőr főkapitányság szóvivője.

MTI

hirdetés
Previous articleÉrdekes kiállítás nyílt Keszegfalván és egyben új szociális helyiségeket is átadtak
Next articleEllopták Bajnai Gordonék autóját Pozsonyban