HAZA HÍR-MIX Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

1029
hirdetés

Március 15. - Állami kitüntetések átadása a ParlamentbenLegjobbjaink megbecsülésével a nemzet önmagát ismeri el – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök pénteken az Országház Kupolacsarnokában a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásán.

    Történelmünk és kultúrtörténetünk ezeréves története azt mutatja, hogy az idő mindig igazságot tett művészeink, tudósaink megítélésében – mondta el a díjazottakhoz fordulva az államfő, hozzátéve azonban: elismerésükkel arra tesznek kísérletet, hogy „felgyorsítsák az időt”.
    Mint emlékeztetett, 1848. március 15. a magyar politikai nemzet születésnapja, megünneplése pedig olyan alkalom, „amikor azt is kifejezésre juttatjuk, hogy a nemzet boldogulásához mennyit tettek hozzá azok, akik hatottak, alkottak”.
    Áder János kiemelte, a nemzet sikerét és felemelkedését ma is a legkiválóbbak teljesítménye alapozza meg: ki egyedülálló művészi pályájával, ki egy fontos innovációval, ki rendkívüli sportteljesítménnyel tűnik ki, amelyet csakis ő hozhatott létre.
    A köztársasági elnök rámutatott, hogy a kitüntetések átadásában a magyar nemzet elismerése és köszönete jut kifejezésre, s mint hozzáfűzte: „legjobbjaink megbecsülésével a nemzet önmagát ismeri el”.
    „Az önöktől kapott tudás képessé teszi nemzetünk tagjait a cselekvésre” – méltatta a díjazottakat az államfő, majd feléjük fordulva közölte: „egész politikai nemzetünk háláját és köszönetét juttatom kifejezésre: köszönöm önöknek!”.
    A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetéseket a köztársasági elnök Kövér László házelnök társaságában adta át a díjazottaknak.
    A kitüntetettek közül a Csík Zenekar tagjai a zord időjárás miatt nem tudtak Budapestre utazni az ünnepségre, így nem vették át Kossuth-díjukat, amelyet megosztva kaptak. A Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Hamari Júlia operaénekes és Tóth Tibor nagykövet később veszi át az elismerést. Az ugyancsak a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Kozák Imre gépészmérnök helyett fia, Széles Sándor úszó szakedző helyett pedig édesanyja vette át a díjat. A Kossuth-díjjal kitüntetett Sajdik Ferenc karikaturista helyett lánya, Tornai József író helyett felesége, a külföldön tartózkodó Jászberényi Márk, a Colorfront Kft. alapítója helyett pedig testvére vette át a kitüntetést.
  

MTI

hirdetés
Previous articleMávinform: szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel
Next article1848 és Erdély – Akár magyar-magyar konfliktus is lehetett volna