HAZA RÉGIÓ Átadták a Karvától Párkányig vezető kerékpárút 12,31 kilométeres szakaszát

Átadták a Karvától Párkányig vezető kerékpárút 12,31 kilométeres szakaszát

153
hirdetés

Nyitra megye az INTERREG Szlovákia – Magyarország Partnerséget építünk c. program keretében a közelmúltban egy újabb Duna menti kerékpár út átadásra került sor. Az átadáson jelen voltak Branislav Becík Nyitra megye elnöke, Csenger Tibor megyei alelnök, Farkas Iván megye képviselő, Orosz Örs megyei képviselő, Domin István Izsa község polgármestere a Vág- Duna -Ipoly Társulás elnöke.

Kép: Branislav Becík facebook oldala

Domin István a Vág-Duna Ipoly Társulás elnöke az általuk kiadott sajtóközleményből a köv. információ, tájékoztatás olvasható:
„A Karvától Párkányig vezető kerékpárút 12,31 kilométeres szakaszának ünnepélyes átadására került sor. Ez az európai jelentőségű dunai kerékpárúthoz csatlakozik, amely a kontinentális EuroVelo6 része. A kerékpárutat a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás vezetése alatt építették, a „Kerékpározás és lovaglás” (SKHU/1902/1.1/080) elnevezésű projekt keretén belül, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával.
A Duna bal partján futó kerékpárutat közlekedési táblákkal, valamint pihenőhelyekkel látták el. A projekttevékenységek sikeres befejezése érdekében a megnövelt finanszírozás mellett 2023 júniusa és decembere között zajlottak az egyes építkezési munkálatok – Karvától Muzslán (Csenke településrész) át majd az Ebedig tartó szakaszon, s végül egészen Párkányig. A kerékpárút eddig hiányzó, mára megépült szakasza ösztönözni fogja a határ menti térség gazdasági fejlődését, jelentősen javítja majd annak megközelíthetőségét, továbbá hozzájárul a célterület turisztikai vonzerejének növeléséhez is.
A magyarországi projektpartner, a Magyar Vár Alapítvány a lovas-és falusi turizmus fejlesztése érdekében feltérképezte és hozzáférhetőbbé tette a Pomáz és Esztergom közötti 39 km hosszúságú lovas útvonalat; felújították az istállót; sátrat kordonokkal és lelátót vásároltak annak érdekében, hogy időjárástól és évszaktól függetlenül lehessen lovas rendezvényeket szervezni; valamint
korszerűsítették a szervezet honlapját új foglalási rendszerrel. Egy lovas körjártató és egy kis traktor beszerzésére is sor került a lovarda karbantartásához.

Kép: Branislav Becík facebook oldala

A projektpartnerek többéves erőfeszítései és együttműködése jelentős előrelépést hoztak a határ menti régió számára, hozzájárulva többek között a környező területek számos természeti és kulturális jelentőségű helyszínének összekapcsolásához, a régió közlekedési elérhetőségének javításához, a térség versenyképességének erősítéséhez, valamint fenntartható fejlődésének biztosításához. A régió látogatottságának gyarapodása pozitív hatással lesz majd a helyi kis- és középvállalkozásokra is, mivel a kerékpárosok és a lovasok jelenléte a helyi termékek és szolgáltatások használatának növekedését fogja ösztönözni, különösen az idegenforgalmi, a vendéglátó- és a vendéglátóipari ágazatban működő vállalkozások számára. A projekt emellett egyedülálló lehetőséget jelent a szlovák-magyar határon átnyúló kapcsolatok és a kölcsönösen előnyös együttműködés erősítésére is.
A Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás projektrészét az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozta 3 299 134,12 euró összegben. A projekt teljes költségvetése 4 219 522,92 euró volt, amelyből az ERFA támogatás 3 586 594,48 eurót tett ki”.

kép: Berényi József facebook oldala

Az átadás után a muzslai könyvtárban a program második részeként kerültek sorra a köv. előadások:
Farkas Iván „A folyók kerékpárútja” címmel kivetített tartalmas előadásában ismertette az EuroVelo 6 földrajzi útvonalát, és a hozzá kapcsolódó Interreg SK – HU Program támogatását, mely keretén belül a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás sikeres pályázatot nyert, mely által megépült az útszakasz. A pályázat önrészét Nyitra megye vállalta magára, a beruházás árának 5 % magasságában. A teljes projekt a folyók menti nemzetközi kerékpárút az Atlanti óceántól a Fekete tengerig .
Csenger Tibor a megye részletes számadataival igazolta a az elkészült projektek számbeli és pénzbeli adatait, és jövőbeli terveit. Megköszönte valamennyi partnernek aki bármily módon segített a projekt megvalósításában. Köszönetét fejezte ki Magyarországi partneri szervezetének is az együttműködést.
Berényi József Nagyszombat megye alelnöke szintén a megye eredményeit sorolta, s mindazt a tervet, mely a jövőben rájuk vár, főleg a megyék kerékpár útjainak való összekötésére vonatkozólag, és természetesen az országok közötti Duna menti utak kiépítését tartják fontosnak. Külön figyelmet szentelnek a vallásturizmus zarándok utainak fejlesztésére, javítására.
A nagyszombat megye a fenti programhoz kapcsolódva 49 km útszakaszt épített meg.

kép: Berényi József facebook oldala

A muzslai könyvtárban zajló program ismertetésén részt vettek mindazon polgármesterek szakemberek, pályázati szakértők, Nyitra megyéből, amely településeket, érintett a befejezett program, s részük volt bármely szakasza, tervezése munkálataiban.

Dániel Erzsébet, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMásodízben emlékeztek focitornával Majer Péterre a komáromi „Eötvösben”
Next articleEgy teherautó áthatolt az ukrán-magyar határon, a magyar határőrök 32 ukránt vettek őrizetbe