HAZA RÉGIÓ Árvíz után, kárfelmérések előtt

Árvíz után, kárfelmérések előtt

692
hirdetés

40130_200_200A Duna szlovákiai szakaszán folyamatosan apad a folyó, megkezdődött az árvíz okozta károk felszámolása.
Pozsonynál feloldották a múlt héten elrendelt rendkívüli helyzetet, a Dunán kedden már a legalacsonyabb fokú árvízvédelmi készültség is hatályát vesztette, a folyó vízszintje, az újabb esők miatt csak lassú ütemben, de többé-kevésbé folyamatosan tovább apad. A folyó vízszintje délután 637 centiméteren állt, ez már csak alig másfélszerese az átlagosnak.
Bősnél, Révkomáromnál és Párkánynál is tovább apadt a Duna, bár a fokozott árvízvédelmi készültség ezeken a településeken kedden délután még érvényben volt. Egyelőre készültségben marad a hatóságok által mozgósított közel ezer tűzoltó is, nagy részük az árvíznél már komolyabb gondot jelentő talajvíz okozta problémák megoldásánál segít. A feltört talajvíz és annak az alacsonyan fekvő épületekből való eltávolítása sok településen, szinte a Duna egész szlovákiai szakaszán gondokat okoz.
A fővárosban a forgalmi korlátozások nagy részének feloldását követően megkezdődött az árvíz okozta károk felszámolása, a munkálatok főként az uszadék, az iszap és a szemét eltávolításából, valamint az elárasztott pincékben lévő víz kiszivattyúzásából állnak. Ebből a szempontból leginkább Pozsony nyugati városrésze, az árvíz által a várostól egy ideig elzárt Dévény érintett.Megkezdődtek a kárbecslések is, a hét első két napján már érkezett néhány száz bejelentés, ám az első felmérések azt mutatják, hogy bár viszonylag magas a károsultak száma, az egy esetre eső kárösszeg viszonylag alacsony. Ez egybevág a korábbi hatósági közlésekkel, amelyek szerint Pozsonynál nem lesznek jelentősek az árvíz okozta károk, de ezekről központi becslés egyelőre nem látott napvilágot.

***

A Magyar Közösség Pártja Nagyszombati Kerületi Tanácsa áttekintette az idei árvízzel kapcsolatos aktuális helyzetet. Az érintett térségek polgármesterei és az MKP helyi vezetői kiértékelték az árvízvédelmi intézkedések és a mentési munkálatok hatékonyságát.
Az MKP Nagyszombati Kerületi Tanácsa ezúton is köszönetét fejezi ki az érintett térségek polgármestereinek, lakosainak és mindenkinek, aki bármilyen formában segített, és ezzel hozzájárult  a károk enyhítéséhez. Példaértékű összefogásra került sor. Nagy segítséget jelentett a munka koordinálásában a párt által erre a célja létrehozott telefonos szolgálat is.
A keletkezett károk felmérése jelenleg még zajlik. Ezzel kapcsolatban az MKP Nagyszombati Kerületi Tanácsa felkéri a párt megyei frakcióját, hogy kövesse figyelemmel, és vállaljon aktív szerepet a helyreállítási munkálatok megyei szintű ütemezésében és a kárkifizetések zavartalan folyósításában.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleRontott a gazdaság növekedési előrejelzésén a szlovák központi bank
Next articleNagy dunai árvizek (1838-2006)