HAZA KÜLFÖLD Árvíz – Tetőzés előtt, rekordmagasságú víz a Dunán – ÖSSZEFOGLALÓ

Árvíz – Tetőzés előtt, rekordmagasságú víz a Dunán – ÖSSZEFOGLALÓ

766
hirdetés

Nagybajcsnál és Komáromnál péntek délelőttre a Duna szintje meghaladta az eddigi legnagyobb vízmagasságot, és még nem tetőzik a folyó. Jelenleg csaknem 760 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. Áder János köztársasági elnök szerint szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés. Orbán Viktor kormányfő szerint, mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni, ezért minden korábbinál nagyobb összefogást és együttműködést kért mindenkitől.

    Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapja szerint pénteken 10 órakor Komáromnál már 805 centiméteres vízszintet mértek. Itt az eddigi legnagyobb vízszint 802 centiméter volt, amelyet 2002-ben mértek. Nagybajcsnál hajnali 3 órakor dőlt meg a dunai vízállás rekordja, amely szintén 2002 óta 875 centiméter volt. Itt péntek délelőtt 10 órakor már 893 centiméter volt a folyó vízszintje.
    Esztergomnál 746 centimétert mértek legutóbb, Budapestnél 792 centiméter volt a vízállás. Esztergomnál mostanáig szintén a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint, itt azóta 771 centiméter a rekord. Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása.
    Előbb kezdődött, szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés – mondta Áder János köztársasági elnök Mecsér határában a töltésnél pénteken újságíróknak. Megjegyezte, mivel a védműveket a történelmi vízállásnál egy méterrel magasabbra kell építeni, ez az új feladatokat is megmutatja. Ez nem kevés pénzbe kerül majd, de nem kerülhető el – értékelte a köztársasági elnök.
    Orbán Viktor miniszterelnök péntek kora reggel Győrben tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a legnagyobb erőkkel most Győrújfalu térségében kell dolgozni, a községnél ugyanis megcsúszott a rézsű, de sikerült visszaépíteni a gátat. Győr-Moson-Sopronban nyolc településen folynak munkálatok, és eddig 25 embert telepítettek ki a megyében. A szomszédos Komárom-Esztergomban – ahonnan 38 embert telepítettek ki – két elzárt település van, Dömös és Pilismarót, és felkészültek arra is, ha esetleg el kell szállítani a betegeket a komáromi kórházból. Pest megyében egy község megközelíthetetlen.
    Orbán Viktor szólt arról is: elrendelte, hogy a védekezési feladatok irányítását a vezényelt katasztrófavédelmi tisztek vegyék át a veszélyeztetett településeken az eddig egyébként kiválóan teljesítő polgármesterektől, de őket is vonják be a munkálatokba.
    A kormányfő szerint, mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni, ezért minden korábbinál nagyobb összefogást és együttműködést kért mindenkitől.
    Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 4179 katona kilenc árvízi helyszínen dolgozik, további 5454-en pedig tartalékban vannak.
    A Magyar Honvédség pénteken is csaknem ezer önkéntes tartalékos katonát vonultat be az árvízi védekezéshez – jelentette be Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök.
    Az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Zrt. szolgáltatás- és környezetvédelmi vezetője péntek reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Esztergom térségében minden érintett településen biztosított az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés, a Prímás-szigeten található parti szűrésű kutak a várható vízállásrekord ellenére is biztonságban vannak.
    Kilenc méter körüli vízszintre számítanak vasárnap vagy hétfőn a közúton már megközelíthetetlen Kisorosziban, ezért pénteken újabb 20 centiméterrel, 920-ra emelik a gát magasságát – közölte a község polgármestere péntek reggel az MTI-vel.
    Pest megyében eddig 710 600 homokzsákot építettek be a töltések, védvonalak magasítására, megerősítésére – közölte honlapján a Pest megyei katasztrófavédelem pénteken. Szentendrén 7 órakor a Duna elérte a mobil árvízvédelmi fal alját, a Dunakorzót lezárták az autós forgalom elől.
    Csaknem 760 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon – tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) reggel az MTI-t.
    A közlemény szerint rendkívüli védekezésre 191 kilométeren van szükség Győr-Moson-Sopron megyében a Duna és a Mosoni-Duna mentén, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye Budapest feletti területén a Duna menti állami védvonalakon.
    Folyamatosan hagyják el otthonaikat a Duna leányfalui hullámterében élők, miután a 95 érintett ingatlan tulajdonosa csütörtökön megkapta a kitelepítési határozatot. Az intézkedés 296 embert érint, négyen nem akarnak távozni, az önkormányzat valószínűleg segítséget kér kilakoltatásukhoz – közölte Nyíri Csaba helyi polgármester.
    A Duna Tolna megyei szakaszán elsősorban a nyílt ártéri területeken kell védekezni az árvíz ellen, Bátán kritikus helyzetre lehet számítani – mondták vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek pénteken Szekszárdon.
MTI

hirdetés
Previous articleSemjén: Magyarország erősödéséből részesedni fog a felvidéki magyarság is
Next articleÁrvíz – Elkészültek a tervek a komáromi kórház kitelepítésére