HAZA DUNATÁJ Amiről hallgat a mély…

Amiről hallgat a mély…

973
hirdetés

Nincs idő tétovázni, a munkavállalóknak lépniük kell, Dél-Komáromban szeptembertől nem lesz munka!

NOKIAKOMAROMA Microsoft ideiglenes vezérkara, vagyis a Nokia valamikori menedzsmentje a mai napig nem adott ki hivatalos kommünikét, megelégedett egy nyilvános nagygyűléssel, amelyen bejelentették, hogy vége a dél-komáromi telefongyártásnak. Azt, hogy a helyi gyárvezetés alig három hónappal korábban még ünnepeltette magát, csokis muffint osztogatott, és szupertelefonokról vízionált, azt az 1800 dolgozónak illik elfeledni. Mintha mi sem történt volna.

Az érintett 1800 dolgozó, közöttük a csaknem nyolcszáz felvidéki bejáró ízelítőt kapott a „kapitalizmus diszkrét bájából”, ahol egy hátsó szándék érdekében szemrebbenés nélkül lehet hazudni, csalni, hitegetni. Ami tény, hogy a gyárkapura november végéig lakat kerül. Nem valószínű, hogy a magyar kormány minden igyekezete ellenére sikerül olyan beruházót találni, amely legkésőbb jövő év januárjától be tudná indítani a termelést. Addig a végkielégítés biztosítaná a családok számára a megélhetést, de később már a munkanélküli támogatás aligha. A szlovák kormány részéről nem történt más, mint annyi, hogy Ján Richter szociális-és munkaügyi miniszter tárgyalt a komáromi és érsekújvári munkahivatalok vezetőivel. A tárgyalásokról eléggé szűkszavú és semmitmondó közleményt adtak ki, amiből megtudhattuk, hogy a két hivatal között jó az együttműködés. Ez a tény azonban minden valószínűség szerint nem nyugtatja meg az érintett dolgozókat. A
nyilatkozat tartalmazott még egy kijelentést, mégpedig azt, hogy augusztus 12-én ismét találkoznak a felek, illetve, hogy a munkahivatal kirendeltséget nyit a Nokia területén, hogy az onnan elbocsátott dolgozóknak ne kelljen a komáromi irodát felkeresniük…
A Híd párt részéről ismét megszólalt Vörös Péter, aki hangsúlyozta, hogy a leszakadó régiók felzárkóztatásához egységes fejlesztési koncepcióra lenne szükség, hiszen a déli országrészen élők többnyire Magyarországon találnak csak munkát. Mindezzel egyet is kell érteni, csupán Vörösnek azt is nyíltan ki kellett volna mondania, hogy éppen parlamenti párttársa, Bastrnák Tibor volt az, aki alig hat évvel ezelőtt lesöpörte az asztalról a Smer ajánlatát és a hozzá tartozó anyagi fedezetet, amely egy ipari park megnyitását szolgálta volna. Egyes meg nem erősített források szerint ez Zatykó János korábbi dél-komáromi polgármester kérésére történt, ugyanis egy 2-3 ezer embert foglalkoztató ipartelep súlyos munkaerőhiányt okozhatott volna a dél-komáromi ipari parkban. Az új komáromi híd építése is ezért lett módosítva a város őrsújfalusi területére, mert így a dél-komáromi ipartelep jobban megközelíthető lesz, viszont a komáromi ipartelep egyik feltétele lett volna a vasúti és közúti híd Harcsásnál történő felépítése. Így lesz egy olyan észak-komáromi híd, amely miatt megháromszorozódik a városon keresztülhaladó kamionforgalom, munkát pedig majd ott talál mindenki, ahol tud, Dél-Komárom pedig jól járt….
Az idő azonban ellenük dolgozik. Információink szerint a Microsoft-Nokia gyártószalagját szeptember 10-én hagyja el az utolsó telefon. Az illetékeseknek egy hónapjuk van arra, hogy érdemi tárgyalásokat folytassanak és meggátolják, hogy Szlovákia legszegényebb területévé váljunk.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleKarva–Leányfalu kenutúra a régió népszerűsítéséért
Next articleA Komáromi járás iskolái elmaradtak az országos átlagtól