HAZA BELFÖLD Alvilági fegyverraktárakra bukkant a szlovák rendőrség

Alvilági fegyverraktárakra bukkant a szlovák rendőrség

826
hirdetés

Az ország történetének legnagyobb illegális fegyverraktárára bukkant a szlovák rendőrség, a Pozsonyban és egy főváros környéki településen felfedezett készletek vélhetően egy pozsonyi alvilági csoport tulajdonában voltak.

A közel száz különböző lőfegyvert, kézigránátokat, több száz kilogramm robbanóanyagot és egyéb fegyvereket rejtő alvilági fegyverraktárak leleplezéséről Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány pénteken tájékoztatta a sajtó képviselőit Pozsonyban.
Az egyik raktárra egy pozsonyi garázsban bukkant a rendőrség, itt 30 géppisztolyt, tucatnyi pisztolyt, több tucat gránátot, több mint húsz kilogramm robbanóanyagot, hét páncéltörő fegyvert és egyéb lőfegyvereket találtak. A másik fegyverdepó egy, a fővároshoz közeli településen lévő kertes ház pincéjében volt, itt közel negyed tonna, részben plasztik robbanóanyagot, 16 gépkarabélyt, kilenc páncéltörő fegyvert, tíz pisztolyt és sörétes fegyvereket találtak.
„Emlékeim szerint ez a legnagyobb illegális fegyverarzenál, amelyet a rendőrség története során sikerült lelepleznünk” – mondta a fegyverraktárak kapcsán Gaspar. Hozzátette: a fegyvereket nagy valószínűséggel a pozsonyi alvilág „Sykorovci” (cinegék) néven emlegetett csoportja használta.
A fegyverraktárakkal összefüggésben a rendőrség illegális fegyvertartás és bűnszövetkezet alapításának és támogatásának alapos gyanúja miatt indított eljárást egy 41 éves férfi, Juraj H. ellen, aki a rendőrök szerint az alvilági csoport megbízásából gondoskodott a fegyverek elhelyezéséről. Az ügyészség az esettel összefüggésben már kezdeményezte a férfi vizsgálati fogságba helyezését, ám ezt a bíróság elutasította.
A Sykorovci néven emlegetett alvilági csoport, annak 1997-ben meggyilkolt alapítója és főnöke, Miroslav Sykora (Sykora = cinege) nevét viseli. A csoportot a kilencvenes évek pozsonyi alvilágának egyik első igazán jól szervezett bandájaként tartották számon. Alapítója, Miroslav Sykora egykor a neves moszkvai diplomataiskola növendéke volt, a pozsonyi sajtó az orosz és ukrán alvilági csoportokhoz és az akkori szlovák titkosszolgálati körökhöz közel állónak tartotta.
Sykorát 1997 februárjában egy géppisztolysorozattal gyilkolták meg a pozsonyi Holiday Inn szálló parkolójában. A gyilkosság elkövetőinek és esetleges megrendelőinek személye máig nem tisztázott. Egyes források konkurenciaharcot sejtenek a háttérben, mások titkosszolgálati megrendelést valószínűsítenek. Sykora halála után egykori csoportjának több állítólagos tagja tovább folytatta tevékenységét, néhányuk azóta gyilkosság áldozatává vált. A fegyverraktárak mostani felfedezése összefügghet a csoport egy vizsgálati fogságban lévő volt tagjának, Juraj Biliknek az elmúlt hetekben a csoport működéséről tett vallomásával.

MTI

hirdetés
Previous articleA Derricket alakító Horst Tappert az SS tagja volt
Next articleKomárom főellenőre nyilvánosan kért bocsánatot alaptalan kijelentéseiért