HAZA RÉGIÓ Aki a jövőjét is „programozza”

Aki a jövőjét is „programozza”

421
hirdetés

Veres Benedek Zoltán, a komáromi Selye János Gimnázium végzős diákja, kategóriájában nemcsak alma materét, hanem egész Nyitra megyét képviseli majd a hazai Zenit programozói verseny márciusi besztercebányai döntőjében. Korábban a füleki Infoprog versenyen már háromszor volt országos első.

Már háromévesen is lekötötték a számítógépes játékok, hetedikesként pedig a világhálón kezdett el ismerkedni a programozás alapjaival.

„Éppen a Covid-járvány idején, online formában kezdtem el gimnáziumi tanulmányaimat, s mivel sok időt töltöttünk odahaza, beiratkoztam egy kedvezményes árú, három hónapos online programozói tanfolyamra. Ezen a „gyorstalpalón” még nagyobb kedvet kaptam hozzá, és egyre jobb alkalmazásokat készítettem”

– mesélt a kezdetekről Zoltán.

Harmadikos diákként, amikor már a tananyag része volt a programozás, ő már kétszer megnyerte a füleki magyar gimnázium által szervezett Infoprog versenyt, majd ezt harmadszor is megismételte, miközben összmagyar vonatkozásban második lett.

– Egy többszörös versenygyőztes budapesti egyetemistát kértem fel arra, hogy skype-on legyen a magántanárom. Persze, nem ingyen vállalta, ezért örültem, amikor a budapesti Tigra Kft.-től sikerült elnyernem a Tigra-ösztöndíjat, amit ezúton is köszönök az adományozóknak!

Az érettségire készülő Veres Benedek Zoltánnak a programozás mellett a matematika és a magyar nyelv és irodalom a másik két kedvenc tantárgya.

– Az irodalmat, a művészeteket szintén nagyon szeretem, korábban hegedültem is. Vallom, hogy manapság sokoldalúnak kell lenni. Ha éppen lusta vagyok megoldani egy matekfeladatot, akkor írok „rá” egy programot, amely kiszámolja helyettem. A művészetek és a programozás között a kreativitás a kapocs – magyarázta az ifjú tehetség, aki az érettségi után számítástudománnyal, a vonatkozó elméleti problémák megoldásával szeretne foglalkozni. A versenyeredményei alapján már másodikosként felvételt nyert a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika–Fizika Tanszékére, s egy brünni egyetemen is szívesen látnák őt.

Ami pedig az idei megmérettetéseit illeti: a szlovákiai Zenit programozói verseny első két, online fordulójában is remekelt. Első helyezettként jutott tovább az országos döntőbe, így a Selye János Gimnáziumot és Nyitra megyét ő képviseli majd a márciusi besztercebányai országos döntőben. Előtte még Budapesten is bizonyíthat.

– A magyarországi Nemes Tihamér programozói verseny szintén háromfordulós. A Győrben nemrég megtartott második fordulóban négyen képviseltük a Selye János Gimnáziumot. Mivel a 3. korcsoportban 85 versenyző közül második lettem, ezért a 25. helyen végzett diáktársammal együtt meghívtak minket a budapesti ELTÉ-n februárban sorra kerülő összmagyar döntőbe. Az az igazság, hogy erre a tehetségfejlesztő viadalra a megadott mintapéldák alapján jobban fel lehet készülni, mint a hazai Zenitre, amelyen mindig furfangos, meglepő feladatokkal szembesülünk. Bár ezen a versenyen használható az internet, de a szlovák nyelven kívül az is nehezíti a dolgunkat, hogy több kerületből kifejezetten programozásra szakosodott iskolákból érkeznek a versenytársak, akiket nehéz legyőzni. Persze, igyekszem majd a tőlem telhető legjobb eredményt nyújtani – zárta gondolatait az ifjú programozó, akinek olvasóink nevében is további sok sikert kívánunk!

Megjelent a Magyar7 2024/4.számában.

hirdetés
Previous articleEU-csúcs – Charles Michel: egyhangú megállapodás született az Ukrajnának szánt támogatásról
Next articleTomáš: Eddig közel 10 ezren kértek jelzáloghitel-támogatást