HAZA DUNATÁJ Adalék a komáromi Jókai-szobor történetéhez

Adalék a komáromi Jókai-szobor történetéhez

954
hirdetés

Obrázok2Levelezésemet rendezgetve a minap kezembe akadt egy megsárgult levél, melyet Nagy Jenő, a Szlovák Rádió magyar adásának egykori szerkesztője küldött címemre 1987 őszén, miután elolvasta a komáromi Jókai-szobor felavatásának ötvenedik évfordulójára közölt cikkemet. E levél több érdekes adatot tartalmaz a Jókai-szobor alapkőletételéről, illetve a szobor újraavatásáról 1952 szeptemberében, melyeknek közzétételét érdemesnek tartom. A kézzel írott levél érdemi részében ez olvasható:

Kedves Miska!
A napokban – a Te cikked nyomán – felelevenedett bennem a Jókai-szobor alapkőletétele és a szobor leleplezése. Nagyon kérlek lapozzad fel – biztos megvan a múzeumban – a Komáromi Lapok idevonatkozó beszámolóit. Engem a Hodža Milán (miniszterelnök) beszédéből egy-két mondat érdekelne, valamint a magyar kormány hivatalos küldöttének neve. Tudom felsőházi tag volt és valamiféle rokonságban állt Jókaival. (A kért mondatokat megküldtem, az alapkőletételnél Budapestről Hegedűs Lóránt ny. pénzügyminiszter és Jókai-Ihász Miklós volt országgyűlési képviselő vett részt. – M.M.)
Jól emlékszem, Hodža egy frenetikus sikert aratott magyar beszédet mondott. Én Brno és Pozsony között kihallgatást kértem Tőle, hogy megkérjem – mert egyenesben adtuk az ünnepséget – adja rendelkezésemre előzetes fordításra beszédét, nevetve mondta nekem: „Kedves Öcsém, csak az agyamban, körvonalakban van meg a mondanivalóm és magyarul fogok beszélni!” Az urak, Hodža, Országh, Parasin, az apám (ő volt a város vezetője) (1935-ben a város gazdálkodása csődbe jutott, élére kormánybiztosként Nagy Jenő bankigazgatót, a levélíró apját nevezték ki. – M.M.) és Szijj Feri bácsi a Jókai Egyesület akkori elnöke zsakettben, klakkban, a mai ember számára meglehetős mulatságos képet mutattak. Most jut eszembe egy másik Jókai-szobor ünnepség – ez már 1948 után volt. Beck Pali bácsi volt a HNB elnöke. Az ünnepség előtt mondtam neki: Pali bácsi, nem láthatnám a beszédedet – átnézném. Elhárította, én meg nem erőszakoskodtam – máig is bánom. Az öregúr a szoborhoz fordulva egyre ismételgette „Igérjük neked Jókai elvtárs”, „Jókai elvtárs”, „Jókai elvtárs”. Mi meg egyenesben küldtük az adást. Jó cirkusz volt és fejmosás, mert hogy hát miért nem ellenőriztem a HNB elnökének beszédét. Hát így. Előre hálásan köszönöm szívességedet! Ölel
régi barátsággal: Jenő Ma már nehezen tudjuk elképzelni, hogy miniszterelnökünk magyarul avasson szobrot Komáromban, igaz egyet felavatott, de akkor egy szó sem hangzott el magyarul.

Mácza Mihály

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleBefellegzik végre a garázscégek gyanús közbeszerzési sikereinek?
Next articleDráfi Mátyás kultúrmissziója nemes közösségi szolgálat