Kezdőlap DUNATÁJ Adalék a komáromi Jókai-szobor történetéhez

Adalék a komáromi Jókai-szobor történetéhez

219
MEGOSZTÁS

Obrázok2Levelezésemet rendezgetve a minap kezembe akadt egy megsárgult levél, melyet Nagy Jenő, a Szlovák Rádió magyar adásának egykori szerkesztője küldött címemre 1987 őszén, miután elolvasta a komáromi Jókai-szobor felavatásának ötvenedik évfordulójára közölt cikkemet. E levél több érdekes adatot tartalmaz a Jókai-szobor alapkőletételéről, illetve a szobor újraavatásáról 1952 szeptemberében, melyeknek közzétételét érdemesnek tartom. A kézzel írott levél érdemi részében ez olvasható:

Kedves Miska!
A napokban – a Te cikked nyomán – felelevenedett bennem a Jókai-szobor alapkőletétele és a szobor leleplezése. Nagyon kérlek lapozzad fel – biztos megvan a múzeumban – a Komáromi Lapok idevonatkozó beszámolóit. Engem a Hodža Milán (miniszterelnök) beszédéből egy-két mondat érdekelne, valamint a magyar kormány hivatalos küldöttének neve. Tudom felsőházi tag volt és valamiféle rokonságban állt Jókaival. (A kért mondatokat megküldtem, az alapkőletételnél Budapestről Hegedűs Lóránt ny. pénzügyminiszter és Jókai-Ihász Miklós volt országgyűlési képviselő vett részt. – M.M.)
Jól emlékszem, Hodža egy frenetikus sikert aratott magyar beszédet mondott. Én Brno és Pozsony között kihallgatást kértem Tőle, hogy megkérjem – mert egyenesben adtuk az ünnepséget – adja rendelkezésemre előzetes fordításra beszédét, nevetve mondta nekem: „Kedves Öcsém, csak az agyamban, körvonalakban van meg a mondanivalóm és magyarul fogok beszélni!” Az urak, Hodža, Országh, Parasin, az apám (ő volt a város vezetője) (1935-ben a város gazdálkodása csődbe jutott, élére kormánybiztosként Nagy Jenő bankigazgatót, a levélíró apját nevezték ki. – M.M.) és Szijj Feri bácsi a Jókai Egyesület akkori elnöke zsakettben, klakkban, a mai ember számára meglehetős mulatságos képet mutattak. Most jut eszembe egy másik Jókai-szobor ünnepség – ez már 1948 után volt. Beck Pali bácsi volt a HNB elnöke. Az ünnepség előtt mondtam neki: Pali bácsi, nem láthatnám a beszédedet – átnézném. Elhárította, én meg nem erőszakoskodtam – máig is bánom. Az öregúr a szoborhoz fordulva egyre ismételgette „Igérjük neked Jókai elvtárs”, „Jókai elvtárs”, „Jókai elvtárs”. Mi meg egyenesben küldtük az adást. Jó cirkusz volt és fejmosás, mert hogy hát miért nem ellenőriztem a HNB elnökének beszédét. Hát így. Előre hálásan köszönöm szívességedet! Ölel
régi barátsággal: Jenő Ma már nehezen tudjuk elképzelni, hogy miniszterelnökünk magyarul avasson szobrot Komáromban, igaz egyet felavatott, de akkor egy szó sem hangzott el magyarul.

Mácza Mihály

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés