HAZA BELFÖLD A volt államfők szerint szeptembernél korábban kellene tartani a választást

A volt államfők szerint szeptembernél korábban kellene tartani a választást

363
hirdetés

Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič és Andrej Kiska is egyetért abban, hogy szeptembernél korábban kellene megtartani az előrehozott választást. A volt államfőket szerdán Zuzana Čaputová köztársasági elnök látta vendégül ünnepi ebéden.

FOTO TASR – Pavel Neubauer

„Mindannyian egyetértettünk, hogy korábban kellene tartani az előrehozott választást, hogy a júniusi időpont jobb lenne” – jelentette ki Kiska. „Én is úgy vélem, legyen minél hamarabb választás, osszák le újra a lapokat az újaknak” – tette hozzá Schuster.
Gašparovič azt javasolta az államfőnek, hogy a választás időpontjáról ne csak a kormánykoalícióval, hanem az ellenzékkel is tárgyaljon. „Úgy hamarabb lehetne konszenzust elérni, és talán helyre tenni azokat a dolgokat, amelyek nem jók az ország jövője szempontjából” – véli Gašparovič, és még mindig lát lehetőséget az időpont módosítására.
A hivatalnokkormány kinevezésének lehetőségét a volt államfők inkább rossz megoldásnak tartják, bár Schuster „ijesztgetésnek” véli ezt. „Van jó példa Csehországból, ahol nagyon sikeresen működött. De az ő helyükben én sem fogadnám el. Ha itt is sikerülne összeállítani ilyen kormányt, rosszabbak lennének az ő választási eredményeik” – jelentette ki.
Kiska szerint amikor csak felmerül a hivatalnokkormány kinevezése, a kormányzó pártok mindig felébrednek és történik valami. Gašparovič hozzátette, hogy Iveta Radičová kormányának bukását követően is elő volt készítve a hivatalnokkormány, és ettől megijedtek az akkori politikai szereplők.

TASR

hirdetés
Previous articleOlaj került a Dunába és a Kis-Dunába, feltehetően egy hajóból folyt ki
Next articleKaras szerint nincs ok alkotmánymódosításra a vadászgépek ajándékozása miatt