HAZA HÍR-MIX A vízszint apadása után irtják a szúnyogokat

A vízszint apadása után irtják a szúnyogokat

1061
hirdetés

legi_szunyogirtas1Komáromot folyók ölelik át, a Holt-Vág pedig egy nagy állóvíz-felület, amiből kifolyólag a szúnyogok minden évben megkeserítik a lakosok életét. A város idén viszonylag szűkös pénzcsomaggal veszi fel a harcot a vérszívókkal, de nem marad el a teljes felületű permetezés.

Az esőzések utáni melegebb időjárás kedvező körülményeket teremtett a szúnyoglárva kikelésének. A csípések egyre gyakoribbak, különösen a vízpartok közelében.

A városi hivatal idén is terv szerint irtja a szúnyogokat, azonban idén viszonylag szűkös pénzkeretet fogadtak el a költségvetésben erre a célra. A 13500 eurós pénzcsomag egy teljes felületű repülőgépes permetezésre elég, néhány helyen földi permetezéssel kiegészítve. Ez a Komáromban található közel 1400 hektáros terület – a külterületeket beleértve – lefújását jelenti. A hivatal korábbi közbeszerzéseken tudott még közel 5000 eurót megspórolni, amit átcsoportosítással szintén a szúnyogok irtására fordít a hivatal. Állami támogatás ilyen célra csak akkor igényelhető, ha az illetékes szervek harmadfokú árvízvédelmi készültséget hirdetnek.

Mivel szűkös a keret, a városi hivatal a legmegfelelőbb időben próbálja megvalósítani a permetezést. Egy szakmai csoport munkatársai mérik a csípések percenkénti számát, folyamatosan jelezve a kritikus szint közeledését. A szakemberek javaslata szerint a permetezés június végén volna ideális, mivel addig még csökken a vízszint és melegedik a víz hőmérséklete is, amivel még több lárva kel ki. Vannak helyek Komáromban, ahol már most is zavaróak a vérszívók, azonban egy korai permetezéssel később lehet nagyobb gond.

A részleges permetezést a szakemberek nem tartják hatékony megoldásnak, mivel a szúnyogok akár 8 kilométert is mozognak, így csak pár napig érezhető a javulás. Ennek ellenére a legkritikusabb területeken a hivatal további földi szórást tervez.

A városi hivatal munkatársai folyamatosan egyeztetnek a szolgáltató céggel és a szakemberekkel, az időjárás függvényében indul a szúnyogirtás, előreláthatólag 10 napon belül.

kép: komarno.sk

hirdetés
Previous articleA felvidéki Párkányban nyitott új irodát a Magyar Nemzeti Kereskedőház
Next articleÍgy néz ki az MKP Országos Tanácsa